WERELD & DENKEN
 
 

PC-club: Claudia de Breij

Aan het firmament van de politieke-correctheid staan diverse soorten sterren: blauw reuzen die alles in hun buurt verbranden, rood-bruine dwergen die eigenlijk niets betekenen, zwarte gaten die alles verzwelgen, en ook de gewone sterren waar niet bijzonders over te vertellen valt.
    Zo'n laatste soort geval is Claudia de Breij. Ze hebben geen opvallende mening, ze zijn niet leuk, ze kunnen niet zingen (of hoogstens een beetje), ze kunnen niet redeneren, ze kunnen eigelijk maar één ding: woordjes rijgen. Babbelen met de schijn dat het enige inhoud heeft, met natuurlijk wel één absolute voorwaarde: het moet politiek-correct zijn: vóór de immigrant, vóór de allochtoon, vóór de moslim, vóór de creool, vóór de misdadiger en tegen de politie, vóór het individu en tegen de maatschappij, vóór zwervers en Roma enzovoort en tegen mensen die rustig blijven wonen waar ze al waren, vóór Alexander Pechtold en tegen Geert Wilders, enzovoort.
    Je kan je afvragen wat de waarde is voor de politieke-correctheid van dit soort eigenlijk weinigzeggende figuren, en een goede mogelijkheid is dat ze er zijn om andere mensen, mensen met inhoudelijke meningen en dus mogelijk gevaarlijk, uit de media te houden. Want bijvoorbeeld een type als De Breij zie je echt overal:


Uit: De Volkskrant, 14-01-2014, door Jaap Stam

Dinsdagprofiel | Claudia de Breij

Veel, snel en onstuimig; Claudia temt zichzelf met liedjes

Ze is dol op vloeken maar laat haar publiek liever geen pijn lijden. In haar nieuwe voorstelling, geschreven uit woede over premier Rutte, probeert Claudia de Breij 'op gladder ijs' te staan


... Op haar zestiende kroop ze uit haar schulp, na een zetje van een schoolmusical, waarin ze een hasjhond speelde. Iedereen was zijn tekst kwijt, De Breij durfde als enige te improviseren. Een staande ovatie was haar deel.
    Ze werd het andere uiterste: een flapuit, goedgebekt, snaaks en gevat. ...


Red.:   Politiek-correcte liefde voor een politiek-correcte soortgenoot. De Breij gevat? Nee! Die andere twee termen: eufemismen voor een niet-te-stuiten woordenbrij (no pun intended, voegen de Engelsen hier aan toe).
    Maar dus ook hartstikke PC:

  Zo subtiel als ze omgaat met haar theaterpubliek, zo genadeloos kan ze uithalen op Twitter en in interviews. Domme bellers naar haar radioprogramma kunnen met hun doorzonharses, hun randstedelijke rukaccent en hun vertegenwoordigers-Opel de vinkentering krijgen.
    'Vuile, vieze @keesvdstaaij, brand toch in de hel', luchtte De Breij haar ongenoegen over het standpunt van de SGP als het gaat om duomoederschap. De partij van fractievoorzitter Kees van der Staaij vindt dat de niet-biologische moeder van een lesbisch stel juridisch niet moet worden erkend als moeder. Een kind moet een biologische moeder en een biologische vader hebben, vindt de SGP.

Maar geen onvertogen woord van De Breij over daar waar het in dit opzicht pas echt stinkt: de islam - hier iets van twitter:

De tekst, in chronologische volgorde, beginnende met een PC-mening over Syrië en dan moeiteloos overschakelende op het hoofdonderwerp:
  Claudia de Breij
Zeg. Voor welke partij moet ik eigenlijk zijn als ik wou dat we met de
VN zouden helpen in Syrië?

Claudia de Breij

Nu @geertwilderspvv  een anti­isiam sticker voor op de deur
lanceert mag ik natuurlijk waar gaan Godwin maken omdat dat
beledigend zou zijn?

Claudia de Breij

Nee, dat kun ja natuurlijk niet zeggen, dat de anti-islam sticker van
@geertwilderspvv nat zoiets is als aan bordje met Verboden voor Joden

Claudia de Breij

Dus dat zeg ik aan maar niet.

Op welke hypocriete gluiperigheid slechts op één manier gereageerd kan worden:
Getverdemme!!!

    En wat vindt dit griezelige mens van "gewone Nederlanders":
  ... genadeloos kan ze uithalen op Twitter en in interviews. Domme bellers naar haar radioprogramma kunnen met hun doorzonharses, hun randstedelijke rukaccent en hun vertegenwoordigers-Opel de vinkentering krijgen.

Claudia de Breij en haar politiek-correcte clubje kan van de gewone Nederlanders de vinkentering krijgen.
    Maar die gewone Nederlanders hebben geen toegang tot de media. Claudia Vinkentering wel:
  CV Claudia de Breij

1975 Geboren op 13 maart, Utrecht
...
Vanaf 1997 Schier oneindige reeks radio- en tv-programma's voor diverse omroepen, vooral de Vara. ...

En de Volkskrant ("Drie keer de publieke omroep" - oh nee, dat was andersom) vindt het natuurlijk ook helemaal prachtig:

Klant: "Ober, er loopt een vlieg op mijn soep". Ober, heft handen ten hemel: "Maria is terug op aarde" (met dank aan Freek de Jonge).
    En voor wie het fenomeen liever in bewegende vorm aanschouwt zonder ervoor te willen betalen, hier is een link uitleg of detail naar het grote politiek-correcte succesprogramma vol met "kritische denkers" als "de Jan Mulder",  "de Felix Rottenberg" en "de Sywert van Lienden": De Wereld Draait Door (13-01-2014),  waar ze ook vaker wel is dan niet, met haar laatste optreden, als lesbo, om de staf te breken over die schandalige Russen, die homo's verkrachten en vermoorden:
De Breij homos 

Oh, nee dat was in Nigeria, maar dat is niet politiek-correct - om te constateren dat de echte bloedige homovervolging plaatvindt bij de negertjes in Afrika.
    En ook nog goed zichtbaar, de inteelt van de PC-club. Al in beeld geweest: presentator Charles Groenhuizen en top-cabaretier Paul de Leeuw, en in de volgende twee tweets:
De Breij PC inteelt 

NRC-hoofdredacteur Peter van der Meersch, top-cabaretier Youp van 't Hek, en media-meningspeiler Maurice de Hond.
    De meest debiliserende vorm van inteelt: het napraten en naar de mond praten van de hersenloze.
    Zombies.
    Maar lelaas maar natuurlijk ... Hersenloosheid is de norm geworden, dus mocht het paardenmeisje van de VARA de oudejaarsconference doen. De hersenloze politieke-correctheid kwam er helemaal op klaar:


Uit: Joop.nl, 01-01-2017. uitleg of detail

Lof voor Claudia de BreijClaudia de Breij luidde op NPO1 2016 uit met een Oudejaarsconference die aan alle voorwaarden voldeed, constateert NRC in een lovende recensie:

  In een briljante vondst typeert ze Geert Wilders als een moeder die tegen haar kinderen schreeuwt: „Doet internet het niet? Dat is de schuld van de elite, al die buren met hun drie routers! Minder, minder, minder! Wat zeg je? De router aan en uit zetten? Nee hoor, op kalme en rationele oplossingen zitten we hier niet te wachten!”


Red.:   En die andere "kwaliteitskrant", die het via haar brievenrubriek speelt:


De Volkskrant, 02-01-2016, ingezonden brief van Jacqueline Koppelman, Assen

Oudejaarsconference

Een fantastische vakvrouw!
Een wervelende show!
Een prachtige boodschap!
Een diepe buiging voor Claudia de Breij!


Red.:   En nu de waarheid, komende van de reacties bij Joop.nl, en politiek-correcter komt het niet:
  Events, dear boy, events – 1 januari 2017 at 11:56
Ja, van Claudia de Breij heb ik altijd het idee dat ze policor om door een ringetje te halen is, en dat was ze gisteravond soms ook wel, maar eerlijk is eerlijk, ze was ook veel meer dan dat, en bovenal GEWELDIG goed: het wemelde van de goede grappen, er zat vaart in haar voorstelling, goede muziek, alles.

van der Pol – 1 januari 2017 at 14:09
Ik heb een vermakelijke avond gehad; deels door gebrek aan beter.
Er zaten leuke grappen tussen. Maar 2016 vond ik niet terug in het stuk. Het was inderdaad vrij vlak. En het tempo was enorm hoog.
Reflectie en vooruitkijken, waar het toch omgaat, daar was geen tijd voor.


Bram Emanuel – 1 januari 2017 at 13:03
Het is niet makkelijk een goede oudejaarsconference te maken, en dat bleek gisteren. Wij zijn na een kleine 20 minuten iets anders gaan kijken, die enkele goede grap maakte de vele tamelijk flauwe niet goed. Nog enkele keren teruggezapped maar dat hielp niet veel. De diepgang van een Freek de Jonge of Youp van het Hek werd node gemist, de voorstelling was vrij eendimensionaal.

timblanks – 1 januari 2017 at 14:19
Op Twitter las ik voornamelijk erg negatieve commentaren van mensen die blijkbaar dachten dat kijken naar deze ojc verplicht was. Zelf vond ik het wel aardig. In ieder geval beter dan Javier Guzman eerder op de avond.

Mark Gh – 1 januari 2017 at 14:29
Wij vonden er weinig aan, na een half uurtje hebben we maar weer muziek aangezet. Guzman was eerder op de avond wel leuk.
    Vergeleken met Finkers vorig jaar was De Breij echt dramatisch slecht.

Popiejopie – 1 januari 2017 at 14:43
Vond de Belgische conference van Michael van Peel veel beter. Keiharde aanval op de hypocrisie van de macht.
De Breij koos voor veiligheid. Mensen aanpakken die al impopulair zijn is makkelijk scoren.

JStokx – 1 januari 2017 at 14:48
Misschien twee keer geglimlacht. Het was naar mijn mening veel te politiek en veel te weinig terugblikkend (met humor) op 2016.

>>>Piet de Geus – 2 januari 2017 at 03:48
“Had wel wat scherper gekunt”
    Naar mijn smaak is ze ook veel te behaagziek. Het moet vooral gezellig blijven. Ik heb toch liever dat het schuurt dan wanneer de hele avond aan mijn ballen wordt gekriebeld, want dat kan ik zelf nog wel.

crumb – 1 januari 2017 at 15:04
Ik vond’t persoonlijk zeer matig. Beetje teveel “happy, happy, joy, joy” naar mijn smaak. Had wel wat scherper gekunt vonnik. Een paar keer kon eea een halve glimlach teweeg brengen. Goeie muzikanten maar waarom zo’n allejezus grote band ?
De beste wensen voor iedereen !

HTH Vandelden – 1 januari 2017 at 15:51
Veel erger nog..ik viel halverwege in slaap en werd pas wakker toen ze buiten begonnen te knallen.
Maar dat ligt aan mij…..;))

Gaitj – 1 januari 2017 at 15:14
zoals De Breij zelf ook al zei: de leukste grap was die van de snackbarhouder die een “Broodje Paaij” verkoopt: Alles erop behalve Curry.

truusbeek – 1 januari 2017 at 20:19
Zoals iemand al stelde de diepgang van een surfplank.

Reltiet – 1 januari 2017 at 15:20
Ik vond er niet zo heel veel aan – wat dat betreft was de uitstekende conference van Herman Finkers vorig jaar wellicht misschien onmogelijk te overtreffen. Voor mij was de Breij veel te geforceerd op zoek naar de volgende dijenkletser en was er te weinig tijd gestoken in duiding en diepgang.
    Het eerste halfuur had een hoog poep & pies-gehalte en de Breij, normaal toch goed voor zeer sterke originele liedjes, beperkte zich tot slappe en korte covers. Voor mijn gevoel kan ze zoveel beter.

JasDon – 1 januari 2017 at 15:56
Misschien heeft met mijn vooroordelen te maken, maar ik kan er ook niet om lachen. Erg monotoon, te politiek correct en gewoon niet grappig. Daarnaast gewoon vlakke een-dimensionale grappen die een beetje gezocht in haar verhaal waren ingepast.

Gerda rozendal – 1 januari 2017 at 17:41
Het had de breedte van een oceaan en de diepgang van een surfplank.

Drs. Clavan – 2 januari 2017 at 00:32
Smaken verschillen. Ik vond Finkers verleden jaar briljant. Claudia de Breij vond ik weinig verassend; eendimensionaal en oppervlakkig.

JanB – 2 januari 2017 at 01:10
Heb Michaël van Peel gekeken op Canvas. Scherp, tikkeltje bot, chocking voor de ware fatsoensrakker en daarmee bovenop de realiteit. De juiste toon om in te gaan op een zwaar jaar voor Brussel en de Belgen in het algemeen alsook op het internationale kader dat in 2016 is onstaan. Het staartje van het gezever* van Claudia de Breij kwam dan ook als een anticlimax. Als je merkt dat je na enige minuten al in gedachten af begint te dwalen en je niet meer hoort wat mevrouw de Breij “te melden” heeft dan heb je immers met een matige voorstelling van doen. En dat laatste was het geval: zeurderige “knuffelsatire” die perfect aansluit bij de angsthazerige benepen sfeer in Nederland. Iedereen een prettig 2017!
    * zo noemen ze dat in België

Zandd – 2 januari 2017 at 08:02
Zoals verwacht: ruim binnen de grenzen van het politiek correcte betamelijke.

Jos Ter Horst – 2 januari 2017 at 10:09
Leuke meid, leuke en vooral herkenbare liedjes, mooi gezongen, geroutineerd showvrouw, waardoor het even duurt voor je in de gaten hebt dat ze eigenlijk helemaal niks staat te vertellen en alleen maar wat krantenkoppen herkauwt. Dit was geen oudejaarsconference.

geen-mening – 2 januari 2017 at 12:03
Te veel liedjes/gezang, te veel moralisme en te weinig echte grappen… Vond het een beetje saai en hoog “kijk mij eens aan de “goede” kant staan” gehalte…

Brullen van de lach!!!
    Bedacht naar aanleiding hiervan: een toevoeging aan de lijst oxymorons  : politiek-correcte humor.
    Met ten bewijze van het absolute nulpunt van het geheel, nob een krijsende recensie van de Volkskrant (de Volkskrant, 04-01-2017, ingezonden brief van Godfried Beumers, Nijmegen)
  Claudia de Breij

Op 3 januari - in de Brief van de Dag - klaagt Jannie Paarlberg over het ontbreken van een nabeschouwing over de conference van Claudia de Breij.
    Er bestaat ook nog zoiets als een voorbeschouwing. Al vóór de oudejaarsavonduitzending was er een uitgebreide recensie te lezen in diezelfde Volkskrant over een aantal conferences. Claudia kreeg de beste recensie én de hoogste waardering: 8,5!
    Ik wens iedereen een oplettend Nieuw Jaar!

En nog eentje (de Volkskrant, 05-01-2017, ingezonden brief van Sjef Leermakers, Hillegom):

  Maak ruimte voor damesplasje

Helemaal eens met de ingezonden brieven waarin de loftrompet wordt gestoken over de oudejaarsconference van Claudia de Breij. Maar wat ik nou niet begrijp, is dat zo'n kritische, autonome en toch lichtelijk feministisch ingestelde vrouw ...

Brullen van de lach!!! Dat 'kritisch', en vooral dat 'autonoom'... Zonder de hondstrouwe patronage van de VARA zou ze bij de voedselbank lopen ...


Naar PC club  , Politiek lijst  , Media lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .