WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij PC-club: demonisering

 13 mei 2007

Er zijn vele voorbeelden van het gedrag van demonisering, waarvan er al een aantal zijn verzameld in Media kongsi  . Hieronder een meer algemene beschrijving:


Uit: De Volkskrant, 11-05-2007, door Martin Sommer

A votre service

In Nederland heet het sinds Pim Fortuyn demonisering, in Frankrijk blijkt het ook te bestaan en heet het sinds de laatste verkiezingscampagne diabolisation.


Zondag televisie gekeken. Een hele avond Pim Fortuyn, de stronttaart, het sardonische 'dat belooft wat' tegen de dooie Melkert, Thom de Graaf die met z'n Anne Frank tegen heug en meug met Fortuyn in discussie gaat. En ten slotte nog maar weer eens Marcel van Dam die een paar jaar eerder de politieke nieuwlichter Fortuyn 'een minderwaardig mens' had genoemd. Ik had nog niet al die fragmenten gezien, woonde toentertijd in Frankrijk. ...
    Vrijdag stond er een uitstekend interview met de filosoof Alain Finkielkraut in het blad Opinio. Hij verklaart de nieuwe diabolisering als volgt. Tot de jaren '90 was democratie een gang van zaken waarin werd gedebatteerd om tot een besluit te komen. De uitkomst van het debat was voorlopig, en democraten waren bescheiden mensen. Maar nu is democratie 'het uitvoeren van een progressief programma' geworden. Aidsmedicijnen voor Afrika of toetreding van Turkije tot de EU. Daar kun je het met goed fatsoen niet mee oneens zijn. Het democratische gelijk is geradicaliseerd. Wie niet instemt, is geen democraat. 'De mens is onstuitbaar op weg naar zijn bestemming, en er rest slechts één vijand, en dat zijn de mensen die hier niet in meegaan.'
    Wie de vooruitgang in de weg staat, deugt karakterologisch niet. Je zou bijna zeggen, hij is een minderwaardig mens. 53 procent van de Fransen stemde op Sarkozy. Dat is een stevig mandaat. Maar ik hoorde iemand op de radio zonder een spoor van twijfel zeggen dat dit zo snel mogelijk ongedaan moet worden gemaakt. De partijen links van de Parti Socialiste hebben opgeroepen tot La Résistance. Dat is het verzet uit de oorlog, en per nacht gaan er nu een paar honderd auto's in brand.
    Je mag hopen dat wij in Nederland vijf jaar na Fortuyn wat verder zijn. Zeker weten doe ik het niet. Marcel van Dam heeft zijn excuses gemaakt voor het 'minderwaardig mens'. Dat is mooi. Vorige week las ik dat hij Jeroen Dijsselbloem, het socialistische Kamerlid dat jonge gevangenen hun blingbling wil afnemen, uitmaakte voor de Geert Wilders van de PvdA In Frankrijk zeggen ze in zo'n geval: niets vergeten, niets geleerd.


Naar PC club  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .