WERELD & DENKEN
 
 

PC-club: diversen

Hier wat gevalletjes van PC-journalisten die niet zo nadrukkelijk in het nieuws zijn (de Volkskrant, 23-08-2007, column door Jean-Pierre Geelen):
  Journalist op het matje

Rutger van Santen, parlementair journalist bij de Wereldomroep en voormalig politiek commentator bij het tv-programma Goedemorgen Nederland, is op het matje geroepen bij zijn baas, Joop Daalmeijer. Aanleiding was een column in het blad Nieuwspoortforum, waarin Van Santen schreef ‘altijd tegen Geert Wilders’ te zijn, en waarin hij diens partij een ‘boevenbende’ noemde die bestaat uit ‘racisten’ wier gedachtengoed ‘daadwerkelijk bestreden moet worden’.
    Daar was Daalmeijer, hoofdredacteur van de Wereldomroep, niet blij mee, al was het maar omdat hiermee ten onrechte het beeld van de eeuwig linkse journalistiek werd opgeroepen.

Leuk, die actie ter correctie, maar het betekent wel dat er dus meer journalisten zijn die dezelfde opvattingen erop na houden, maar het niet bekend maken (de Volkskrant, 16-08-2007, column door Gijs Zandbergen):
  Wilders: de stem van wrokkig Nederland

...   Voor het geval-Wilders moeten we Elsevier opslaan. Ook een profiel, maar dan eentje met critici (VVD’ers) als informanten. Wilders is de stem van wrokkig Nederland. Van die types die, als ze uit eten gaan, zeuren over de bediening. Die is in Nederland onder de maat, maar we hebben het er dan ook zelf naar gemaakt. Net zo goed als dat de seksualiteit in de openbare ruimte onze eigen schuld is. Mensen krijgen er genoeg van, en dat zijn lang niet alleen moslims.   ...

Even aannemende dat de uitspraak uit Elsevier zelf komt, was de verleiding was kennelijk toch te groot voor Gijs Zandbergen.

Een hoge uitzondering: een politiek-correct geval dat ook nog gecorrigeerd wordt:


Uit: Volkskrant website, 16-04-2008, van verslaggever Wilco Dekker
  Maatregelen Wereldomroep tegen politiek verslaggever

De Wereldomroep heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen politiek verslaggever Rutger van Santen.
    Rutger van Santen (Kippa) Van Santen, tevens voorzitter van de Parlementaire Persvereniging, is een maand geschorst en wordt daarna drie maanden teruggehaald naar Hilversum. Hij mag in die periode niet berichten over de Haagse politiek. Aanleiding voor de maatregel is een interview dat de verslaggever had met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi voor de tv-zender Het Gesprek.
    Volgens hoofdredacteur Wim Jansen van de Wereldomroep is gebleken dat Van Santen 'te emotioneel betrokken is bij zijn onderwerp, te veel belanghebbende is geworden en geen journalistieke distantie meer in acht kan nemen'. Omdat zijn optreden schadelijk is voor de Wereldomroep, wordt Van Santen teruggehaald naar Hilversum.
    Volgens Jansen waren er eerder harde afspraken gemaakt met de verslaggever, onder meer over het aanmelden van journalistieke nevenactiviteiten. Bij het interview voor Het Gesprek is dat niet gebeurd, zegt Jansen. Van Santen was door de hoofdredactie al eerder gewaarschuwd, in augustus vorig jaar en in maart. Vorig jaar was een column in het blad Nieuwspoortforum de aanleiding, waarin Van Santen schreef 'altijd tegen Geert Wilders' te zijn, en waarin hij diens partij een 'boevenbende' noemde die bestaat uit 'racisten' wier gedachtengoed 'daadwerkelijk bestreden moet worden'.    ...

Beluister het interview om te horen wat men bedoelt met 'te veel betrokken bij zijn onderwerp': een volkomen tunnelvisie wat betreft Geert Wilders, geuit in extreme  bewoordingen.

Grotendeels buiten het zicht van de redactie opereert Stephan Sanders. Hier een proeve van zijn bekwaamheden (de Volkskrant, 18-09-2013, ingezonden brief van Annette Portegies, uitgever Querido, Amsterdam):
  Citaat

De tekst die recensent Stephan Sanders mij in de boekenbijlage van 14 september in de mond legt, is geen citaat van mij, maar een tekst die is samengesteld uit diverse, niet Annette Portegies zijnde, bronnen.
    Het nepcitaat ('Het Nederlandse antwoord op de Vijftig tinten-trilogie' luidt het eerste deel ervan) is de stuwende kracht achter Sanders' recensie van de romans 25, 45 en 70. Een 'stroman' heet dat in de retorica: het veranderen van een uitspraak in een andere uitspraak, die gemakkelijker te weerleggen is. Zo kan ik het ook.

Meer over Stephan bij zijn ex-vriend Anil Ramdas uitleg of detail .


Naar PC club  , Politiek lijst  , Media lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .

 

29 dec.2007