WERELD & DENKEN
 
 

PC-club: Max van Weezel


4 sep.2009

Max van Weezel is een journalist die gedurende de laatste jaren niet de aandacht van deze website heeft getrokken, omdat zijn activiteiten zich recent voornamelijk beperkten tot het weeklad Vrij Nederland. Uit dat blad de volgende omschrijving


Van: VrijNederland.nl (opgeslagen 04-09-2009):

Over Max van Weezel

Vaste medewerker


Max van Weezel (1951) werkt sinds 1976 voor Vrij Nederland. Hij is een van de bekendste politiek journalisten van Nederland. Hij begon bij VN begon als medewerker van de roddelrubriek 'Het Wereldje'. Vanaf 1981 was hij politiek redacteur, vanaf 1998 redacteur opiniepagina. Van 2000 tot 2004 was hij adjunct-hoofdredacteur van VN. Sindsdien is hij een van de toonaangevende columnisten van Vrij Nederland. Daarnaast is hij sinds 1995 een van de vaste presentatoren van de radioprogramma's Het Oog Op Morgen en Het Radio 1 Journaal.

Van Weezel publiceerde een groot aantal boeken. In 1978 verscheen Ga dan zelf naar SiberiŽ (samen met Anet Bleich) over linkse intellectuelen tijdens de koude oorlog. Over de Nederlandse politiek schreef hij Inzake het kabinet Lubbers (1986, met Joop van Tijn), Frits Bolkestein, portret van een liberale vrijbuiter (1999, met Leonard Ornstein) en De onttovering van Paars (2002, met Michiel Zonneveld). Hij werkte mee aan IsraŽl: een blanco cheque? (1983) en schreef met Leonard Ornstein Op heilige grond (2001) over het conflict in het Midden-Oosten.

Ook trad van Weezel op in ontelbare radioprogramma's. Hij was presentator van In de Rooie Haan en Spijkers met Koppen (beiden Vara), presentator van Het Gebouw en redacteur bij Argos (beiden VPRO). Hij was lid van het journalistenpannel van Onder Vuur en Binnenhof-Buitenhof (Vara) en Welingelichte Kringen (VPRO). Hij is bestuurslid bij de Stichting Onderwijsdebat en bij de Haagse sociŽteit Nieuwspoort.

Van Weezel werd twee keer onderscheiden met de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek: in 1983 samen met Joop van Tijn en in 1994 samen met Leonard Ornstein.


Red.:   Normaliter wordt alhier de methode van associatie streng afgekeurd. Maar dat gaat dan ook altijd om enkelvoudige gevallen. Hier hebben we een behoorlijke lijst of beter: twee lijsten: personen: Anet Bleich, Joop van Tijn, Leonard Ornstein en Michiel Zonneveld)-programmas': In de Rooie Haan en Spijkers met Koppen (beiden Vara), Het Gebouw en Argos (beiden VPRO), Onder Vuur en Binnenhof-Buitenhof (Vara) en Welingelichte Kringen (VPRO).
    Hier is sprake van glaszuiver politieke-correctheid. Of Van Weezel ook een multiculturalist is, wordt uit de personenlijst niet geheel duidelijk, daar die lijst nogal monocultureel is samengesteld (Joods).


Naar PC club  , Politiek lijst  , Media lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .