Bronnen bij Politiek en emoties


Uit: De Volkskrant, 25-11-2004, door Maarten van Poelgeest, fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam

Stemmen op persoon is niet alles

De verschuiving van partijendemocratie naar personendemocratie lijkt niet te stuiten.

In de berichtgeving over politiek domineren steeds meer de relletjes, de incidentjes en schandaaltjes. Wij hebben daar begin dit jaar in Amsterdam het nodige van meegekregen. Het is te makkelijk deze ontwikkeling louter op het conto van de media te schrijven.
In traditionele termen gesteld is rechts voor de markt en links voor de overheid. Dit schema verliest in de bestuurlijke steeds meer zijn relevantie. … het komt maar al te vaak voor dat een partij in het ene domein kiest voor veel concurrentie terwijl men in het nadere domein juist een overheidsingrijpen bepleit. … Hierdoor zijn partijen steeds minder te vangen in de traditionele schema's van markt en overheid en ontstaat er een diffuus en verbrokkeld beeld. …
Ik voorspel dat de door politici maar al te vaak gebezigde clichés over markt en overheid steeds vaker door het publiek zullen worden gezien als lege woorden. Partijen zullen steeds meer hun identiteit en profiel ontlenen aan hun opstelling in zaken die plotseling heet worden. Springend van incident naar incident wordt een imago opgebouwd, of afgebroken.
Personen zullen hierin een steeds centralere rol krijgen. …
De voorstellen van het kabinet om de burgemeester rechtstreeks te gaan kiezen in combinatie met een districtenstelsel zullen deze trend niet keren maar juist versterken. Deze voorstellen leiden tot een overgang van een partijendemocratie naar een personendemocratie. Willen wij dat? Zo niet, wat is het alternatief? Hoe kan men politieke partijen vernieuwen zodat zij weer het vertrouwen genieten en niet langer afhankelijk zijn van de populariteit van één persoon. Het credo van 'de wijken in' of de platitude 'luisteren' volstaan hier niet.
 

Terug naar Politiek en emoties  , Politiek home  , of naar site home  .