WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij De PVV: de anti-campagne

10 dec.2009

De reactie van de overige partijen op de opkomst van Geert Wilders en de PVV is er voornamelijk één van ontkenning - ontkenning van de werkelijke oorzaak, dan. Eén van zijn meest populaire vormen is: "Omdat we Wilders niet hard genoeg aanpakken". Dat is ook een leugen, want er is al sinds Wilders van de VVD is afgescheiden een harde campagne tegen hemen de PVV aan de gang. Hier slechts enkele bronnen over die campagne. De eerste komt van een bijdrage op Volkskrant weblog, 04-12-2009, door Peter Louter - het gaat om de volgende reactie:


Reacties:


Victor Onrust 02-12-2009 14:30
Goed stuk. In aanvulling: Ik zat afgelopen zaterdag bij uitzondering TV te kijken en zag de schandalige haatcampagne van Raoul Heertje en Jan Jaap vd Wal tegen W. Ik dacht over een blog maar zet het hieronder.
 

Transcriptie Dit was het nieuws 28/11/2009 (te bekijken op uitzendinggemist)

Jan Jaap vd Wal over artikel W in VK over toetreding Turkije (op 29:36 minuut)

Ik heb hier een stukje van onze Grote veranderaar. (Doet alsof hij voorleest uit 10x nee tegen Turkije VK 17/11/2009): … het komt er op neer dat alle turken extremistisch zijn, ze zijn allemaal barbaars, het zijn allemaal criminelen, en ze moeten er niet bij en ze kost allemaal geld en ze moeten dat niet en ze doen dat niet en het zijn allemaal vieze moslims.

Niet lang daarna doet Raoul Heertje zijn duit in het zakje over W:

Er heeft een (Turkse) ambtenaar gezegd : fascist en rascist. Dat is 50% juist. (W zou gezegd hebben): “Ik heb niks tegen moslims maar iets tegen de islam”… maar dat kan helemaal niet dat je tegen de islam bent en niets over moslims zegt. Hij haat moslims. (Over W) Hij haat.. Er zijn mensen die zijn Nederlanders en er zijn mensen die toevallig ook moslim zijn. (W volgens RH:) Die mensen zijn minderwaardig…(Over W naar Turkije) Waarom zou je met een rascist of iemand die iedereen hier in dit land haat… (op reis gaan). (W zou zeggen) “Als je zegt.. als je een moslim bent dan ben je een minderwaardig mens” (N.a.v. Kopvoddentaks W:) “Je hebt parkeerbelasting dus waarom geen kopvoddentaks” Conclusie van RH: Hiermee beweert W dat de schedel of wat daar onder zit openbaar gebied is. En als je dat beweert dan ben je helemaal van de pot gerukt. Ik denk dat minstens 15% (= aanhang W blijkt eerder) van de Nederlandse bevolking van de pot gerukt is. En het is grappig dat de Turken dat wel al door hebben. Dit was niet om te lachen maar ik moest het even zeggen. En nu krijg ik gratis kebab en daar was het mij om begonnen.

(Noot VO bij opmerking over kopvoddentaks: Hieruit blijkt goed de onzindelijke verdraaiing van RH. De gemeente heft behalve parkeergelden precario op veel, zo niet alle reclame-uitingen in de openbare ruimte. Niet de schedel of wat daar onder zit wordt tot openbare ruimte verklaard maar het maken van reclame voor of het anderszins door symbolen propageren van de islam in de openbare ruimte wordt belast. Niet zo'n heel vreemd voorstel.)

Dit blijkt al een oude haat van RH:

Trouw 26 januari 2008 Sylvain Ephimenco:

Stand-up comedian Raoul Heertje gaat iets minder ver: hij wenst geen aanslag op Wilders maar hoopt op zijn spoedige dood. Ook Rita Verdonk moet van hem dood. Maar hoe dan? Twee weken geleden in het NPS-programma Ab en Sla zei Heertje: ’Ik zou het leuk vinden als ze naar ons zitten te kijken en op het moment dat ik ’hup’ zeg, sterven ze.’ Bij intellectuelen zijn we nog niet zover. Alleen de linkse socioloog Dick Pels bekent ’fantasieën’ te hebben. In een stuk vol fictie (Groene Amsterdammer vorige week) laat hij in 2011 de regering de beveiliging van Wilders opheffen waarna de gehate politicus zelfmoord pleegt. Dankzij Wilders zijn we ons aan het bevrijden van taboes en trauma’s. Van ons mag hij creperen, beschoten en gekeeld worden. Het toppunt van verlichting en beschaafdheid is eindelijk in zicht.


Red.:   Dit is dus bij de "neutrale" publieke omroep. En dat is geen uitzondering:


Uit: DePers.nl, 02-12-2009.

Ikon haalt zich woede PVV op de hals

Ikon heeft zich de woede van de Partij voor de Vrijheid op de hals gehaald. De kerkelijke zender heeft aangekondigd zich te gaan richten op PVV-stemmers.

Iedere week wordt in het radioprogramma OBA Live op Radio een column van een 'prominente Nederlander' uitgezonden die begint met 'Beste PVV-stemmer'. De partij van Geert Wilders groeit volgens de omroep 'door in te spelen op onderbuikgevoelens'. "Maar waar staat de PVV nu werkelijk voor?"
    De PVV spreekt van een wekelijkse met belastinggeld betaalde aanval op de PVV-stemmer. De partij wijst erop dat de Ikon op basis van religie hoort uit te zenden. "Godsdienst betekent voor de Ikon blijkbaar het bashen van de PVV", zegt een woordvoerder.
    Historicus Maarten van Rossem mag donderdag als eerste een column voor de PVV-stemmer voordragen. ...


Red.:   Een raszuivere politieke campagne betaald met door de overheid aan een religieuze omroep verstrekte gelden. Corruptie.
    De rechterlijke macht doet ook mee:


Uit: De Volkskrant, 03-04-2010, door Marc Peeperkorn

Een serie gesprekken over de stand van ons land (deel 6)

Van gidsland naar gistland

Vandaag: Geert van Istendael , schrijver, dichter ... De Belg Geert van Istendael houdt van ons land. ...

Denkend aan Holland ...
‘Zie ik een land dat zo veel moeite heeft om te veranderen. ...

En de verklaring?
‘Nederlanders hechten krampachtig aan consensus. Afwijken van de norm, vooral binnen de elites, geldt als een misdaad. Als je eensgezindheid afdwingt, zie je de spanning niet die wordt opgebouwd. Tot het deksel eraf vliegt: boem! Dan barst alles open. Na provo schoot de elite naar links, iedereen was plotsklaps ‘socialisties’. Mocht je daar natuurlijk weer niet van afwijken. Anderen die niet onmiddellijk volgden, zoals wij Belgen, waren niet genoeg voorgelicht. Haha, tot opnieuw bleek dat er helemaal geen consensus was.
    ‘De Nederlandse elite is haar volk verloren. De econoom John Kenneth Galbraith waarschuwde dat op den duur alleen mensen boven een bepaald inkomen nog stemmen. Die elite organiseert vervolgens de staat in haar eigen belang. Dáár schoppen mensen als Fortuyn en Wilders tegenaan. Daarom weten de Nederlandse elites – in de politiek, het bedrijfsleven, de advocatuur, aan de universiteiten – zich geen raad met mensen als zij. Hoe kun je een proces tegen Wilders aanspannen vanwege een mening die hij heeft geuit? Hoe ergerlijk die mening ook is. Ik kreeg vroeger pamfletten van het Vlaams Blok waarbij je meteen een wasknijper op je neus moest zetten. Zo sterk was de walm die daar vanaf kwam. Het Vlaams Blok was racistisch, Wilders laat zich daar niet op betrappen. Wilders had voor zijn proces achttien getuigen opgeroepen, vijftien zijn er gewraakt. Dat lijkt verdacht veel op een politiek proces. Moet je vooral doen in de aanloop naar verkiezingen. Dat is heel gevaarlijk, spelen met vuur.’   ...


Uit: De Volkskrant, 14-06-2010.

Ik word genoemd... Geert Wilders

Geert Wilders probeert uit alle macht zijn nietsontziende oppositieveren flink af te schudden. Oké, hij hakte er nog even in toen hij woensdag tijdens verkiezingsavond zijn nieuwe Kamerleden toesprak. ‘Neem een stormram mee, want we gooien meteen de beuk erin!’
      Dat was vast nog een oppositiestuiptrekking, zomaar ontstaan midden in de overwinningsroes, want donderdagochtend was tijdens de allereerste vergadering van de 24 PVV’ers geen stormram te bekennen. ...
    ‘Ik ben een redelijk mens’, zei Wilders tegen de pers. De journalist (‘knettergek’, ‘de kopvoddentaks’ en ‘de stormram’ in het achterhoofd) die begon te lachen, werd subiet, doch vriendelijk, voorzien van repliek. ‘Wilt u soms beweren dat het niet zo is!’   ...


Red.:    De "neutrale" journalistiek. Die "kopvoddentaks" onredelijk vindt, en "joden zijn apen" hartstikke redelijk.
    Een andere veelgebruikt argument:


Uit: DePers.nl, 25-06-2010, column door Peter Middendorp

Intelligentie

In het jongste boek van de slimste mens op aarde, De wijde lucht omvatten van Daniel Tammet, valt te lezen dat 13,59 procent van de mensen een IQ heeft van 85 punten en lager. ...
    Een deel van deze mensen redt zich prima..... Een belangrijk deel woont in complexen voor begeleid wonen.
    Nu ken ik toevallig een aantal mensen dat dergelijke mensen, LVG’ers genoemd, licht verstandelijk gehandicapten, begeleidt. Van hen weet ik dat hun bewoners – cliënten– zonder uitzondering op de PVV hebben gestemd. Er is eigenlijk maar één ding waar zij meer van houden dan van Geert Wilders, en dat is vlees. Hamburgers.
    Gaan wij nu een beetje rekenen. 13,59 procent van ongeveer 13 miljoen Nederlandse kiesgerechtigden is 1.766.700. Om een zetel te bemachtigen, heb je ongeveer 65.000 stemmen nodig. 1.766.700 gedeeld door 65.000 maakt 27,18 LVG-zetels in het parlement. Kijkend naar het aantal zetels dat de PVV heeft gehaald, 24, moeten we vaststellen dat op 9 juni 195.000 mensen onderweg naar het stembureau een hamburgertent zijn tegengekomen.  ...


Red.:   Een andere versie die de redactie tegen is gekomen, luidde: "De PVV-stemmer heeft het IQ van een aardappel". Toen de redactie reageerde met de vraag dat als het geen probleem was om dit te schrijven, of het dan ook geen probleem was om de schrijven: "Moslims hebben het IQ van een aardappel", volgde er meteen beschuldigingen van racisme, en werd deze reactie door de moderatie van het betreffende forum (het Volkskrant-weblog) gewist.
     Het is totaal ondoenlijk om in dit bestek een indruk te geven van de intensiteit van de haat-campagne tegen Wilders en de PVV. Als substituut de constatering ervan door iemand anders:


Uit: De Volkskrant, 02-11-2010, ingezonden brief van Erik Klaver (Leiden)

Haat

Algemeen adviseur van de vakcentrale FNV Cor Inja roept op de opiniepagina van 27 oktober op tot het intrekken van alle aanklachten tegen Wilders. ...
    Tijdens het proces heb ik steeds zitten wachten tot de aanklagers met een getuige zouden komen, die verklaarde: ‘ik haat moslims en dat komt door wat Wilders heeft gezegd.’ Dat is niet gebeurd en ook elders heb ik dat niemand horen verklaren. Wilders zaait wel haat, maar dan vooral tegen zichzelf. Kijk maar naar alle bedreigingen, het proces en de golf opiniestukken over hem die ons al jaren teisteren. ...


Red.:   Een nieuwe opleving in de fascisme-hetze: dichter de vaderlands Ramsey Nasr van half-immigrantenafkomst bij Pauw &Witteman, 28-10-2010 - filosoof en kosmopoliet Rob Riemen, die er een heel boek aan heeft gewijd, bij Nieuwsuur, 02-11-2010 - Peter Middendorp in  Dagblad De Pers. We beginnen met de laatste:
 

Uit: DePers.nl, 01-11-2010, column door Peter Middendorp

Het fascisme als kroeldoek

In het programma Pauw & Witteman zei Ramsey Nasr, de Dichter des Vaderlands: ‘Wilders heeft een autoritaire, ondemocratische partij, richt zich tegen één groep, decrediteert de rechtspraak. Volgens het woordenboek ben je dan een fascist.’
    Niet alleen volgens het woordenboek van Nasr is Wilders een fascist, hij voldoet ook aan de ‘negen activerende hartstochten van het fascisme’ die de Amerikaanse wetenschapper Paxton onderscheidt, en die gelden als objectieve standaard om fascisme te typeren, zoals professor Leijnse in de Volkskrant zeer precies heeft uitgelegd.
    Om een paar te noemen: een gevoel van crisis waar geen traditionele oplossingen voor zijn; het geloof dat de eigen groep geslachtofferd wordt, wat elke daad tegen de interne vijand (links) en de externe vijand (islam) rechtvaardigt; de behoefte aan een nationale leider, wiens instinct boven de rede gaat; het recht anderen te domineren.
   De vraag is niet of Wilders een fascist is, dat is hij onmiskenbaar, de vraag is waarom deze vaststelling met lange gezichten gepaard moet gaan.   ...


Red.:    En zo gaat het nog even door. Middendorp haalt een artikel van professor Leijnse aan.  Nu is professor Leijnse in een eerder deel van zijn carrière een prominent PvdA-politicus geweest, waarvoor hij onder andere in de Eerste Kamer heeft gezeten. Dus alle ideeën over objectiviteit van zijn kant in dit soort zaken kunnen, tot het tegendeel bewezen is, vergeten worden - de PvdA is altijd de meest multiculturalistische en migratiefundamentalistische partij geweest.
   Leijnse op zijn beurt haalt weer een professor Paxton aan, maar professoren met opvattingen over het fascisme zijner heel veel, en er is ook een aanzienlijke variatie in hun meningen. Maar hier is wat Leijnse erover zei:


Uit: De Volkskrant, 21-08-2010, door Frans Leijnse

'Redelijk rechts' vernietigt zichzelf

Historische metaforen zijn soms verhelderend, maar ze hebben zelden verklaringskracht. ...
    Toch zijn historische analyses van groot nut voor ons maatschappelijk begrip. De studie bijvoorbeeld van de Amerikaanse historicus Robert Paxton, De Anatomie van het Fascisme, laat zien dat het fascisme minder ver van ons af staat dan we graag denken. Zonder geremd te worden door Europese oorlogsemoties analyseert Paxton de voor- en na-oorlogse (neo-) fascistische bewegingen op hun belangrijkste politieke daden. De door hem benoemde negen ‘activerende hartstochten’ gelden sindsdien als objectieve standaard voor de typering van het fascisme. Om er een paar te noemen: een gevoel van overweldigende crisis waar geen traditionele oplossingen voor zijn; het geloof dat de eigen groep geslachtofferd wordt, wat elke daad tegen in- en externe vijanden rechtvaardigt, en de vrees dat de groep door buitenlandse invloeden zal verzwakken; de noodzaak voor een hechtere integratie van een zuiverder gemeenschap; de behoefte aan gezag door natuurlijke leiders, culminerend in een nationale leider, wiens instinct gaat boven de abstracte en universele rede; en het recht van het uitverkoren volk om anderen te domineren.   ...
    Het gedachtengoed van de Partij voor de Vrijheid (PVV) laat zich niet in één zin samenvatten. Wel kan op grond van herhaalde uitingen een patroon worden vastgesteld. ...
    Op grond hiervan kan er weinig twijfel bestaan dat Paxton de PVV tot de (neo-)fascistische bewegingen zou hebben gerekend. ...


Red.:   We gaan de punten even na: "een gevoel van overweldigende crisis" is niet van toepassing op de PVV, want men zegt hoogstens dat er een crisis kan komen. Of aan de nadere kant: op dit moment doen heel veel politiek partijen hetzelfde, want die voorspellen dat er een overweldigende crisis als de pensioenen niet gekort worden en de pensioenleeftijd niet verhoogd.
    Volgende: "het geloof dat de eigen groep geslachtofferd wordt". Dat is in het geval van de PVV geen geloof, maar werkelijkheid. Voor Nederland als geheel geldt dat ze financieel en cultureel geslachtofferd wordt door de allochtone immigratie, en voor de PVV geldt dat ze geslachtofferd wordt door een lange reeks beschuldiging lopende voorbij fascisme.
    Volgende: "elke daad tegen interne en externe vijand is gerechtvaardigd". Ook daarvan is geen sprake. De PVV stelt maatregelen voor die in proportie staan tot de daden waartegen de die maatregelen gericht zijn, die zaken zijn namelijk grote hoeveelheden overlast en criminaliteit door een grote groep allochtone immigranten,die moreel gesteund worden door de rest van de hun groepsgenoten, en die ook nog een groep bevat die onze vrijheid van meningsuiting, onze kunsten onze ander geestelijke vrijheden aanvallen - en ook nog een cultuuricoon hebben vermoord. De maatregel door de PVV voorgesteld zijn volkomen proportioneel ten opzichte van deze agressieve daden, waaronder natuurlijk die oplossing die voor beide partijen het beste is: remigratie naar eigen land waar men al dit soort nare Nederlandse zaken niet hoeft te trotseren.
    Volgende:  "de vrees dat de groep door buitenlandse invloeden zal verzwakken".. Daarvoor hoeven we alleen maar het feit te noemen dat men de hiervoor beschreven wantoestanden dertig jaar lang heeft laten zitten. Met als klap op de vuurpijl dat zelfs de rechtspraak er volkomen door gedebiliseerd lijkt te zijn (zie de afgang van vele rechters en prominente juristen in de zaak tegen Geert Wilders )
     Volgende: "de noodzaak voor een hechtere integratie van een zuiverder gemeenschap". Niet van toepassing. Waar de PVV op aandringt is minder desintegratie van de gemeenschap door de instroom van analfabete en laagopgeleide immigranten uit sociaal achterlijke gebieden .
    Volgende "de behoefte aan gezag door natuurlijke leiders, culminerend in een nationale leider, wiens instinct gaat boven de abstracte en universele rede; en het recht van het uitverkoren volk om anderen te domineren." Ook niet van toepassing. De PVV heeft door haa5tonstatansgescheide op een natuurlijke manier een leider gekregen, en evenveel behoefte daarvan  een nationale leider te maken als de VVD, de PvdA, enzovoort. Het bijbehorende proces heet "verkiezingen".
    Laatste:  "het recht van het uitverkoren volk om anderen te domineren". De PVV heeft nooit gezegd dat Nederlanders een uitverkoren volk zijn, maar alleen dat Nederland zijn Nederlandse cultuur moet behouden in plaats van opgeven ten behoeve van allochtone importculturen. Anderen, waaronder kennelijk de heer Leijnse, vinden dat Nederlanders hun cultuur moeten opgeven, opdat de allochtone immigranten hun cultuur kunnen behouden. Dat is natuurlijk een volstrekt absurde stellingname, want (allochtone) immigranten hebben al een land waar hun cultuur "uitverkoren" is boven andere, en Nederlanders maar één land hebben met hun cultuur: hun eigen land. Mensen die vinden dat Nederland maar zijn cultuur moet opgeven,  veel of een beetje, zijn cultuurverraders .
    Oké, er is dus eigenlijk bijzonder weinig reden om Geert Wilders of de PVV fascistisch te noemen. Desondanks wordt het nu dus zonder voorbehoud gedaan. Dan mag het in alle vergelijkbare omstandigheden ook gedaan worden. De ideeën van de islam zijn op zijn minst potentieel zo'n vergelijkbare omstandigheid. Laten we eerst het rijtje van Middendorp-Leijnse-Paxton eens nagaan
 • "een gevoel van overweldigende crisis" - geldt niet voor de islam (net als voor de PVV)
 • "het geloof dat de eigen groep geslachtofferd wordt" - geldt in sterke mate voor de islam (veelmeer dan voor de PVV)
 • "elke daad tegen interne en externe vijand is gerechtvaardigd" - geldt in hoge mate voor de islam, gezien gewone terreurdaden en zelfmoordaanslagen (oneindig veel meer dan de PVV)
 • "de noodzaak voor een hechtere integratie van een zuiverder gemeenschap" - geldt in zeer hoge mate voor de islam, zoals blijkt uit het in ieder land bij elkaar gaan klitten en het feit dat ze nauwelijks buiten de eigen groep trouwen (oneindig veel meer dan de PVV)
 • "de behoefte aan gezag door natuurlijke leiders, culminerend in een nationale leider, wiens instinct gaat boven de abstracte en universele rede; en het recht van het uitverkoren volk om anderen te domineren." - de natuurlijke leiders zij  Allah en Mohammed, waar ze een waanzinnig sterke behoefte aan hebben, omdat deze leiders hen een superieur en uitverkoren volk maken (oneindig veel meer dan de PVV).
De conclusie is volkomen eenduidig: als de PVV aangeduid mag worden als fascistisch, mag de islam dat nog veel meer. Dat maakt, tot het tegendeel in specifieke gevallen gebleken is, moslims tot aanhangers van een religieus-fascistische beweging. En wie bezwaren heeft tegen deze kwalificatie moet zich richten tot de heren Peter Middendorp (te bereiken via Dagblad De Pers), Frans Leijnse (te bereiken via de Open Universiteit) en de heer Paxton (praktisch onbereikbaar).    De volgende, de filosoof, geïnterviewd door een journalist/historicus:


Uit: De Volkskrant, 03-11-2010, van verslaggever Peter Giesen

Interview | Rob Riemen, directeur van het Nexus Instituut

‘Veel parallellen PVV en fascisme’

Volgens filosoof Rob Riemen (48) past Geert Wilders een oude techniek van het fascisme toe door een zondebok te zoeken.

Fascisme!, zo werd tot voor kort geroepen bij de geringste kritiek op immigranten. Maar tegenwoordig is het politiek-correcte denken van kleur verschoten, zegt filosoof Rob Riemen. Geert Wilders mag vooral geen fascist worden genoemd, hoewel zijn stijl en ideeën onmiskenbaar doen denken aan het vooroorlogs fascisme. Hij exploiteert het ressentiment onder de bevolking, wijst vreemdelingen aan als zondebok en keert zich tegen ‘de elite’ en alles wat intellectueel, kosmopolitisch of anderszins afwijkend van ‘het volk’ is, schrijft Riemen in zijn pamflet De eeuwige terugkeer van het fascisme dat donderdag verschijnt.
    Rob Riemen is directeur van het Nexus Instituut, een culturele denktank die prestigieuze conferenties over kunst, cultuur en filosofie organiseert. Vorig jaar publiceerde hij een succesvol boek Adel van geest, een pleidooi voor geestelijke waarden als wapen tegen vervlakking, zielloos consumentisme en nihilisme.

Is het nuttig om Wilders een fascist te noemen? Het debat over immigratie is jarenlang belemmerd door zulke associaties.
‘Dat klopt. Maar toen werd fascisme als scheldwoord gebruikt. Ik gebruik de term om het populisme beter te begrijpen. ...


Red.:   De geparfumeerde versie van "uitschelden voor fascist"... "begrijpen als fascist". 
     Nog niet genoemd in ons rijtje: de socioloog/politicoloog:


Uit: De Volkskrant, 02-11-2010, column door Pieter Hilhorst, politicoloog

Hoe Verhagen Wilders denkt te temmen

Het was een zeldzaam inkijkje in de strategie van het CDA om Wilders in te kapselen. In Elsevier (30 oktober) zei Maxime Verhagen dat de regering de Koran nooit zal verbieden of ‘zomaar moskeeën en islamitische scholen’ zal opheffen’. Volgens de vicepremier legt Wilders zich daarbij neer. Hij mag dan wel blijven roepen, ‘bijvoorbeeld dat er een hoofddoekjesbelasting moet komen. Maar die komt er niet. Dus zal hij het niet meer roepen, want dan onderstreept hij slechts zijn verlies. En dat gaat-ie niet doen.’
    Het interview legt bloot hoe groot de kloof is tussen de visie op politiek van Verhagen en Wilders. Voor Verhagen gaat politiek in essentie om beleid. De politieke debatten, de retoriek en de oneliners zijn op zijn best een noodzakelijk kwaad. Je roept iets om bepaalde maatregelen aangenomen te krijgen en zo een maatschappelijk probleem op te lossen. Voor hem geldt het motto: geen woorden maar daden.
    In deze logica heeft het geen zin om iets te roepen dat niet tot beleid leidt. En dus denkt Verhagen dat Wilders vanzelf stopt met roepen als hij zijn zin niet krijgt. Hoe naïef kan je zijn? Voor Wilders draait politiek namelijk niet om beleid. Hij heeft geen instrumentele, maar een expressieve visie op politiek. Politiek is voor hem kleur bekennen. Politiek gaat om het maken van een onderscheid tussen vriend en vijand, zoals de Duitse filosoof Carl Schmitt het wezen van politiek omschreef. In deze visie op de politiek zijn woorden daden. Dat een voorstel niet wordt overgenomen is dan ook nooit een reden om je mond te houden.   ...


Red.:   De naam Carl Schmitt wordt niet zomaar genoemd ...Schmitt geldt als een filosoof van het fascisme - in een term genoemd in Wikipedia: een Schreibtischtäter . De politieke aanpak van Wilders wordt dus op één lijn gesteld met fascisme. De directe vergelijking durft Hilhorst niet meer, omdat deze door veelvuldig gebruik volledig is afgesleten - hoewel hij nog wel toegeeft dat hij dit inderdaad bedoelt, door erop te zinspelen in zijn voorlaatste zin:

  Wie Wilders wil temmen, moet de grote woorden en gebaren niet in de ban doen, maar even grote woorden en gebaren bedenken.

    Goed, laten we dan, zoals gebruikelijk, dit even spiegelen. Neem het criterium van Schmitt: "Politiek gaat om het maken van een onderscheid tussen vriend en vijand". Kijk dan even naar de islamitische cultuurbeelden hier ... niet een voorbeeld van het maken van een onderscheid tussen vriend en vijand, maar een klassiek voorbeeld van het maken van een onderscheid tussen vriend en vijand. Men heeft er zelfs een speciale woordencombinatie voor: halal en haram.
    Conclusie: de islam is politiek, en de islam is fascistisch. Volgens de normen van Carl Schmitt en Pieter Hilhorst.
    Even een aanwijzing van hoe diep deze campagne is doorgedrongen. Onderstaande is een column van economie-medewerker Fokke Obbema in het economie-katern:


Uit: De Volkskrant, 06-11-2010, door Fokke Obbema

Gidsland voor foute meningen

Wordt Nederland een gidsland voor foute meningen? Na Wilders met zijn verkettering van een wereldgodsdienst, leverde deze week de VVD een dappere bijdrage. De nieuwe energiewoordvoerder van die partij, René Leegte, stelde in deze krant doodleuk ...


Red.:   Waarna het verder over de klimaatcrisis gaat.
 

Naar PVV  , Politieke analyse , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .