Bronnen bij De SP: de anti-campagne

23 dec.2007

Om aan te geven hoe effectief de anti-SP campagne is geweest, onderstaand een reactie op het artikel van Marcel van Dam:


Uit: De Volkskrant, 30-11-2007, ingezonden brief van Wouter Koning (De Bilt)

Leiderschap

Zou Marcel van Dam leider zijn van een politieke partij ..... , dan moesten de leden geen kritiek oefenen op de leiding, want dat zou geen bijdrage zijn tot debat, maar een aanval op de dictator. Dat lezen we in feite in zijn column van over de SP (Forum, 29 november).
    Nu ben ik het grotendeels eens met Van Dams visie op de SP als een levende partij, maar toch blijft de vraag: waarom is er zo weinig discussie? Waarom moet de hoofdredacteur van het ledenblad verdwijnen na een keurig verslagje van een ledenvergadering in Zwolle? En waarom heeft Jan Marijnissen zich zo makkelijk laten wegzetten in de formatie – waarvan hij nu Wouter Bos de schuld geeft?


Red.:   De reageerder gelooft dus werkelijk dat er binnen de SP minder discussie plaatsvindt dan in andere partijen (in elke partij wordt het discussiëren liefst zo veel mogelijk beperkt), dat het ontslag van de hoofdredacteur onterecht was, en dat Jan Peter Balkende graag met de SP wilde regeren, en dat het niet is gebeurd aan Jan Marijnissen lag. Geen van deze zaken is juist, en het idee is slechts het resultaat van gekleurde anti-SP berichtgeving in de media.
    Deze verzameling is niet verder bijgehouden, aangezien het anti-SP gebeuren en bijbehorende sentiment zo alomvattend is, dat alleen uitzonderingen erop opvallen. Met als één van de instrumenten het vogende:


Uit: De Volkskrant, 28-04-2012, door Hans Wansink

We zijn nog lang niet van de populisten af

Kan de SP van Emile Roemer op één hoop worden gegooid met de Leefbaren, de fortuynisten, Trots op Nederland en de PVV? Volgens Hans Wansink is dat een miskenning van de populistische logica.

Precies op tijd verschijnt Populisten in de polder van Paul Lucardie en Gerrit Voerman, verbonden aan het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. Het is een toegankelijke inventarisatie van hedendaagse populistische bewegingen: de Leefbaren, Fortuyn en de LPF, Rita Verdonk en Trots op Nederland en Geert Wilders en de Partij voor de Vrijheid. Ook de SP wordt als populistisch gebrandmerkt. De auteurs baseren zich voornamelijk op recente studies, krantenartikelen en op publicaties van de betrokken bewegingen - dus niet op archiefonderzoek en interviews met betrokkenen. Voor bezonken geschiedschrijving is het kennelijk nog te vroeg.   ...

 
Red.:   Ongetwijfeld, denk je al lezend, zijn de criteria en de bewijzen voor het populisme van de genoemde partijen op dezelfde bewijsvoering gestoeld als die bekend van reactie-fora, zoals vorger bij het Volkskant-weblog, die loopt als volgt:
  - Hitler ging naar de plee
  - Jij gaat naar de plee
  -  Ergo, dus, enzovoort: Jij bent even erg als Hitler.
Waarbij "jij" slaat op iedereen die het waagt een kritische vraag te stellen over de goedertierenheid van de immigrant, met name de allochtone, en nog meer met name de islamitische. En soortgelijke zaken.
    Welk vermoeden onmiddellijk bevestigd wordt:

  Geldt de populistische logica ook voor de SP? ...
    Aan de andere kant liep Jan Marijnissen in de formatie van 2006 nog weg voor het dragen van verantwoordelijkheid door niet in een coalitie met het CDA te stappen. Voor Lucardie en Voerman is dat een argument om de SP als populistisch weg te zetten.

anti spNatuurlijk gaat zoiets gepaard met het noodzakelijke liegen, want Marijnissen liep niet weg, maar werd geconfronteerd met onmogelijke eisen die bedoeld waren om de SP uit het proces te krijgen. Maar zelfs áls darbij een zeer actieve rol van Marijnissen zou zijn geweest, dan nog is dat geen bewijs van populisme. Maar van vasthouden aan beleid beloofd aan de achterban.
    De werkelijke definitie van populisme die deze heren, en hun soortgenoten, hanteren is deze: "Populist" is iedereen die opkomt voor andere groepen dan de elite, de bovenste derde van de maatschappij.
    Om de boodschap helemaal over te brengen, plakte de Volkskrant er voor de zekerheid nog maar de illustratie van hiernaast erbij.


Naar Politieke analyse  , SP  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .