Bronnen bij Innovatie: selectie

Bedrijven willen niet gewoon goed personeel, ze willen personeel van een bepaalde soort. Natuurlijk wordt dat niet openlijk gezegd, en misschien weet men het zelfs niet eens zo bewust, maar wie de markt ook maar een beetje volgt, kan het zelf wel concluderen. Hier iemand die dit al gedaan heeft (de Volkskrant, 23-04-2008, door Maarten van der Werf, historicus en vertaler):
  Waar zijn die nieuwe banen dan?

Maarten van der Werf merkt niets van de krapte die er op de arbeidsmarkt zou zijn | Al zijn hoogopgeleide vrienden kunnen maar lastig aan de bak komen.

‘Aantal werkloze jongeren daalt’, staat er op de internetsite van de Volkskrant, ‘Economie draait op volle toeren’. En een dag later: ‘Werkloosheid op ongekend laag niveau’. De artikelen en nieuwsberichten over de spanning op de arbeidsmarkt, de oproep aan vrouwen om meer te gaan werken en aan de overheid om meer inspanningen te leveren, vliegen je om de oren. Toch is er iets vreemds aan de hand. Mijn omgeving vertelt een totaal ander verhaal.
    Natuurlijk, dit zijn uitzichtloze jaren tachtig niet. Er is werk, er zijn vacatures, er is voor de meesten uiteindelijk wel een baan te vinden. Toch verbaast me de discrepantie tussen de koppen en de ervaringen van mensen om me heen. Die mensen zijn niet lui of dom. Ze zijn hoogopgeleid, werkwillig, niet al te oud en hebben behoorlijk wat werkervaring. Geen vuiltje aan de lucht, zou je zeggen. Toch hebben ze veel moeite met het vinden van een baan.   ...
    Maar wat blijkt: hun cv is niet ‘zwaar’ genoeg of niet commercieel genoeg, een bemiddelaar stelt ze gewoon niet voor bij een werkgever of het blijft bij wat vaags: ‘past niet in het team’. Ten overvloede: de vacature blijft dikwijls langdurig onvervuld. Hoe is het mogelijk dat alleen al in mijn vriendenkring een handvol nette, intelligente, goed opgeleide en sociale mensen te vinden zijn, die in een overspannen arbeidsmarkt moeilijk een baan vinden en voor wie een overstap naar een ander hoekje van de arbeidsmarkt bijna onmogelijk lijkt?
    Om nog maar te zwijgen over de vele hoogopgeleide vluchtelingen, allochtonen, arbeidsgehandicapten en 50-plussers die soms al jarenlang tevergeefs aan werk proberen te komen? Als werkgevers zich kunnen permitteren zoveel mensen aan de kant te laten staan, is de arbeidsmarkt dan overspannen?
    Of is er eigenlijk alleen maar een tekort aan jonge, gezonde blanke mannen, die mooie pakken dragen, bedrijfskunde of economie hebben gestudeerd en fulltime beschikbaar zijn?

Dat laatste is een schot in de roos: mannen die mensen aannemen, zijn mannen in mooie pakken, en vaak hebben die rechten, bedrijfskunde of economie gestudeerd. En die willen mannen die mooie pakken dragen, en rechten, bedrijfskunde of economie hebben gestudeerd.
    En waar Maarten van der Werf het heeft over archeologen, geldt hetzelfde voor alle bèta's, zie hier  .

Nog een bevestiging van hoe de arbeidsmarkt ligt (de Volkskrant, 14-05-2008, hoofdredactioneel commentaar):
  Het belang van scholing

Er ontstaat een elite van hoog opgeleide allochtone jongeren, zo blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam. Een kwart van de in Nederland geboren Turkse en Marokkaanse jongeren is inmiddels hoog opgeleid.    ...
    ... Tenslotte profiteert ook de Nederlandse economie van deze allochtone elite, die doorgaans kiest voor vakken die goed in de markt liggen, zoals bedrijfskunde of rechten.

En niet voor nuttige bèta-vakken.


Naar Innovatie, personeelsselectie  , Innovatie  , of site home  .

 1 jun.2008