Bronnen bij Menswetenschappen: subjectiviteit

Menswetenschappers geloven,voor het overgrote deel, diep in hun hart niet in objectiviteit, hangen als ze doen aan  vrij te kunnen praten en filosoferen over menselijke zaken. Maar toch zullen ze dit niet vaak openlijk uitspreken, omdat men wel beseft dat wetenschap alleen te bedrijven op basis van objectiviteit - zonder dat komt de activiteit die men er voor verslijt niets meer dan "studie" van het soort "botanie".
    Hieronder een uit de tweede hand weergave van een zeldzame expliciete ontboezeming uit het veld - maar het is dan ook meteen wel uit de top (de Volkskrant, 06-10-2007, column door Amanda Kluveld):
  Dit is losbandig beleid op basis van opinies

Minister Plasterk schrijft in de Emancipatienota dat het publieke debat over de seksualisering van de samenleving langs preutse conservatieve en vrijgevochten liberale lijnen verloopt. Hij baseert die stelling niet op onderzoek, maar dat is, blijkens het laatste WRR-advies, niet nodig. Wie vraagt om cijfers, voorbeelden en onderzoek krijgt van de voorzitter van de WRR, Van de Donk, te horen dat wetenschap subjectief is. Deze subjectiviteit ontslaat kennelijk eenieder van het streven naar objectiviteit en gedegen onderzoek.    ...

Die Van de Donk is een barbaar.


Naar Menswetenschappen  , of site home  .

6 jul.2008