Algemene semantiek | Toepassingen: termen, oneindigheidswoorden

Oneindigheidswoorden zijn woorden die al dan niet daadwerkelijk met een hoofdletter beginnen, met als archetypische voorbeelden "Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap", aan te vullen met zaken als "Democratie", "Mensenrechten" enzovoort.

Het zijn niet zozeer meer bechrijvingne van toestanden van de werkelijke wereld, maar hartekreten wat betreft de wenselijk toestand van die wereld.

En dat dan tot in het oneindige doorgevoerd.

En nog een stapje verder: meestal zijn het niet kreten slaande op wat men zelf wil, maar hamers om de tegenstand mee te slaan.

Wat er meestal mee bedoeld wordt, soms zelfs expliciet erbij vermeld: "Jij deugt niet!".

En dat dan ook bijvoorbeeld tegen mensen die erop wijzen dat de vrijheid van de één de onvrijheid van de ander kan betekenen, of dat "Mensenrechten" in de vorm van onbeperkte immigratie leidt tot burgeroorlog.

Een voorbeeld (oorpronkelijk uit Volkskrant, Koude Oorlog uitleg of detail ) (de Volkskrant, 29-04-2020, column door Marcia Luyten, journalist en schrijver):
  Vrijheid en waarheid zijn onlosmakelijk verbonden

De auteur is getrouwd met een diplomaat, jaren in Afrika gewoond, rondgelopen in links-liberale kring, en presentator van Buitenhof geweest (waar ze het veld moest ruimen voor een "negerin omdat het moet").
    Middenin de elite, dus.
    Die in die kop al volledog besmet blijkt.
    Met twee woorden die deze redactie recetelijk beneoemd heeft als "oneindigheidwoorden".
    Oneindig is in de wiskunde één van de "tover"-begrippen, in dat het niet de regels van de getallen volgt maar heel eigen regels heeft. Tel een getal op bij oneindig, of, opvallender maar wiskundig equivalent: trek er een getal van af, dan blijft het toch in beide gevallen hetzelfde: oneindig. Of in wiskundige termen: ∞ .
    Oneindig heeft een wat begrijpelijker maar eigenlijk even mysterieus broertje: nul
    Na deze wat uitgebreidere uitleg is de gelijkenis met de verbale begrippen als "vrijheid" en "waarheid" duidelijk.
    Als je "Vrijheid" hebt, en je krijgt er meer vrijheid bij, heb je toch nog alleen maar "Vrijheid".
    Let op die hoofdletter, hè ...
    Als je vrijheid optelt bij vrijheid, heb je wel meer vrijheid.
    Door het toeval van staande aan het begin van een zin heeft dat 'Vrijheid' wel een hoofdletter, maar dat is toeval - hier het voorkomen in de tekst:
  Leven in waarheid, het was volgens de Tsjechoslowaakse dissident Václav Havel de belangrijkste opgave van ieder mens. De vrijheidsstrijder die president werd, schreef het in de brieven die hij zijn geliefde Olga stuurde vanuit de gevangenis: vrijheid en waarheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Geen hoofdletters.
    Terwijl het volkomen duidelijk is dat deze daar wel zou moeten staan. Uit de tekst eromheen blijkt kristalhelder dat de auteur de termen bedoelt als Absolute Waarden.
    Oftewel: aan oneindigheidswoorden kan je niets toe of afvoegen. Net als het wiskundige oneindig.
    Vandaar de naam.
    Nu is er nog een belangrijke rol voor "oneindig" in de wiskunde: als uitkomst van de berekening wijst het erop dat er iets fout is gegaan - als de getallen zelf eindig waren.
    Ook die eigenschap kan worden meegenomen voor het verbale geval: gebruik van deze woorden wijst erop dat er iets niet deugt.
    En ook net als in de wiskunde: dat er vermoedelijk van alles niet deugt.
    Dat als losse gevallen al door deze redactie geformuleerd is voor een aantal termen, bijvoorbeeld "mensenrechten". Wat ook eigenlijk dit is: "Mensenrechten". Wat men soms zelfs toegeeft door het te schrijven als "De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens". Of zelfs "UVRM".
    Dit vaak gepaard gaande met diverse nog verder verabsoluterende uitingen, neerkomende op: "Wie de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens schendt, is een onmens".
    Waarbij het dus, zoals bijna altijd als de politiek-correctheid gaat spreken, weer precies andersom is: de gebruikers van die woorden zijn de onmensen.
    Vroeger had men het dan ook meestal ook nog over Goden, enzovoort.
    En kwamen de gebruikers van de Absolute Woorden met Inquisities.
    Enzovoort.


Naar Mengwoorden  , of site home  .

20 dec.2009