Bronnen bij Termen: populisme

  Populisme
1, (wetens., orig.): Het inspelen op onredelijke eisen van het volk. 2, (prakt., jaren 2000 en verder): Argument om niet in te spelen op redelijke eisen van het volk. Voorbeeld: burgers: "Wij willen kunnen stemmen over Europa" - elite: "Dat is populisme". Verder zijn alle andere opinies die de belangen van de onderste helft tot tweederde van de bevolking vertegenwoordigen "populisme". In de praktijk is alles dat niet valt onder "populisme", sterk ten voordele van de bovenste derde, de elite. De facto is het spectrum van alle mogelijke opinies verdeeld in twee hoofdgroepen: ''populisme" en "elitarisme". Vrijwel alles dat komt uit de mond van mensen met enigerlei hogere opleiding valt onder "elitarisme". Meer hier  .
    Zie ook onderbuikgevoelens  .

Een voorbeeld van een Ayn Rand-vrouwtje uitleg of detail van de Volkskrant (de Volkskrant, 02-06-2012, door Wilma de Rek):
  'Alle partijen zijn min of meer D66 geworden'

... '... in een democratie moeten politici juist níet spiegelen wat de mensen denken.'    ...
    'Het volk is een resultante van de verkiezingen. Dat volk is niet één; wat het volk is, dat blijkt ergens via de democratie. Politici denken dat democratie neerkomt op nagaan wat het volk denkt en wil en vervolgens maatregelen treffen die daarop aansluiten. ...

Inderdaad, een volkomen belachelijk idee. Parlementaire democratie is dat gekozen politici nagaan wat de elite denkt en vervolgens maatregelen treffen die daarop aansluiten.

Een toelichting van vrijwel de enige uit sociologische kringen met enige niet-politieke-correctheid (de Volkskrant, 31-12-2010, door Meindert Fennema):
  De verraderlijke januskop van het p-woord

Het p-woord houdt het midden tussen een politiek scheldwoord en een wetenschappelijk concept. In het laatste geval verwijst het naar een politieke ideologie, een politieke stijl of een een type politieke organisatie. Als we op de politicologische literatuur afgaan is populisme een ideologie waarin de nadruk ligt op het volk dat als homogeen wordt voorgesteld en dat zich niet vertegenwoordigd weet door een elite, die alleen maar uit is op haar eigen belang. ...

Min of meer de oude definitie. Nu de nieuwe:
  Xenofobie wordt ook wel als constituerend element gezien van het populisme.
    ...  Populisme heeft iets vulgairs, iets volks.

En nu de reden van de verandering:
  Kritiek op de regerende elite is dus een centraal element in het democratisch proces. Om die kritiek te pareren, gebruikt de elite graag de term populisme. Populisme heeft iets vulgairs, iets volks.
    Twintig jaar geleden werd de SP aangeduid als populistisch, omdat ze zich opwierp als linkse 'tegenpartij'. Tegenwoordig is Geert Wilders een populist. Populisme is het scheldwoord van gevestigde elites voor politieke nieuwkomers. Om die gevestigde elite belachelijk te maken, sprak Fortuyn van Ons Soort Mensen.

Waarbij het gaat om twee vormen van kritiek op de elite: het multiculturalistische ideaal, en het kosmopolitische ideaal, dat laatste voornamelijk in de vorm van het Europese Imperium.


Naar Termen, populisme  , of site home  .

2 jan.2011