Bronnen bij Neurologie: orbitofrontale cortex

Ook in de (begin)tijd van het kijken in de hersenen met fMRI is het vaak zo dat het meeste geleerd wordt van wat niet goed gaat. Hier over de orbitofrontale cortex (Volkskrant.nl, 29-09-2009, ANP):
  Slechte slapers hebben hersenafwijking

Slechte slapers beschikken over minder zogenoemde grijze stof in de hersenschors, het voorste deel van het brein vlak boven de oogkas. ...

"Grijze stof" is hier een andere naam voor het vel van de cortex bestaande uit lagen neuronen en hun korte-afstandsverbindingen - net als hersenschors. Het gaat hier dus om het allervoorste deel ervan, boven het oog.
  ... Ook zit er minder grijze stof in een verder naar achter gelegen deel van de hersenschors. Die afwijking is vermoedelijk aangeboren en is zeker niet ontstaan door het gebrek aan slaap.
    Die ontdekking hebben twee onderzoekers van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) samen met het VU medisch centrum (VUmc) gedaan. Zij publiceren de doorbraak op het gebied van het begrip van chronische slapeloosheid dinsdag op internet in het tijdschrift Biological Psychiatry.    ...
    Grijze stof is een dicht netwerk van hersencellen in de buitenste laag van de hersenen. Dit deel van het brein is belangrijk voor het nemen van beslissingen, oplossen van problemen en het beoordelen van emotionele waarde van zaken. Het was al bekend dat chronisch slapelozen comfort slecht kunnen beoordelen en dat ze langzamer besluiten nemen. Een tekort aan grijze stof zou daar nu de reden van kunnen zijn, denken onderzoekers Ellemarije Altena en Ysbrand van der Werf.
    De wetenschappers hebben met MRI-onderzoeken vastgesteld dat slecht slapen erger wordt naarmate iemand minder grijze stof in de hersenschors heeft. Altena en Van der Werf denken dat de exacte hoeveelheid grijze stof een aangeboren eigenschap is. Mensen met weinig grijze stof lopen dus een hoger risico chronische slapeloosheid te ontwikkelen.   ...

"Aangeboren" betekent hier: "bepaald door een willekeurige schikking van de genen bij bevruchting". Hoogstwaarschijnlijk heeft deze specifieke schikking ook voordelen (mogelijk: minder energieverbruik = minder voedsel nodig), anders was deze in de loop van de evolutie allang verdwenen.

Gerelateerd artikel (DePers.nl, 01-10-2009, door Marcel Hulspas):
  Slechte slapers kunnen hersenen de schuld geven

...  Hoe ernstiger de slapeloosheid, des te minder grijze stof. De onderzoekers vermoeden dat dit een aangeboren eigenschap is. Het is minder waarschijnlijk dat de vermindering een gevolg is van slecht slapen, omdat er geen verschil werd gevonden tussen mensen die nog maar net last hadden van slapeloosheid en mensen die daar al het grootste deel van hun leven mee kampten.

Zie ook de uitzending van Pauw & Witteman  op 18-11-2009.


Naar Neurologie, organisatie  , Neurologie, overzicht, globaal  , of site home  ·.

2009