Bronnen bij Neurologie, gezondheid: metabolisme

Terwijl het artikel over neurologie, gezondheid nog in de schrijf-fase verkeert, komt er al een voorbeeld van de basale rol van het metabolisme (de Volkskrant, 10-09-2022, door Tonie Mudde):
  'Neus voor parkinson' resulteert in supersnelle nieuwe parkinsontest

Even een wattenstaafje over iemands rug halen en een paar minuten later weet je of diegene parkinson heeft. Wetenschappers van de universiteit van Manchester rapporteren deze week goede resultaten over een supersnelle parkinsontest. Opmerkelijk: de inspiratie kwam van een Schotse verpleegkundige die de ziekte kan ruiken.
    Járen voordat haar man de diagnose parkinson kreeg, viel Joy Milne op dat zijn geur veranderde. Ze rook een muskusachtige geur. Later, bij een bijeenkomst van parkinsonpatiënten, was die geur voor haar alomtegenwoordig.
    Wetenschappers hoorden het verhaal en besloten haar reukvermogen op de proef te stellen door haar T-shirts te geven van parkinsonpatiënten en gezonde mensen. Milne pikte alle parkinsonpatiënten eruit, schrijft The Guardian. Uit de gezonde groep wees ze ook een persoon aan die op dat moment nog geen klachten had, maar volgens haar wel degelijk de ziekte al had - acht maanden later kreeg diegene inderdaad de diagnose.    ...

Niet zo spectaculair als het lijkt, want het ruiken van ziekte door honden, met name kanker, is al geruime tijd bekend. De verklaring is simpel: de ziekte heeft een invloed op het betreffende metabole systeem, op zich weer betreffende vele chemische stoffen, en daarbij zitten ook stoffen die op diverse manier het lichaam kunnen verlaten: adem, zweet, tranen enzovoort:
  ... De verklaring schuilt, naast het bijzonder goede reukvermogen van Milne, in de productie van talg. Dit huidvet voorkomt uitdroging en beschermt tegen infectie door bacteriën en schimmels. Parkinsonpatiënten produceren doorgaans veel van dit huidvet, beschrijven de wetenschappers in hun artikel in The Journal of the American Chemical Society.
    Dit verandert de moleculaire samenstelling en sommige mensen kunnen dat ruiken. De Britse wetenschappers ontwikkelden een soort elektronische neus die dit soort subtiele veranderingen ook kan oppikken. Een zogeheten massaspectrometrie let daarbij op het gewicht van verschillende brokstukken van moleculen.    ...

Kennelijk is op één of andere manier de productie van de essentiële stof bij Parkinson: de neurotransmitter dopamine, betrokken bij de genoemde processen en stoffen.


Naar Neurologie, gezondheid  , Neurologie, interactief  , of site home  .

12 sep.2022