Kunstprijzen 2012, deel II

Het is voorjaar. Dus tijd voor de krokussen, en de Volkskrant Kunstprijs.

En net zo voorspelbaar als de komst van het voorjaar, is de uitslag van de Volkskrant Kunstprijs. Hier is die uitslag (Volkskrant.nl, 08-04-2012, door Harmen Bockma uitleg of detail )

 

Tala Madani wint Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2012

Met haar cartoon-achtige schilderijen en korte films van mannen in allerlei vreemde, vaak vernederende situaties heeft de van oorsprong Iraanse kunstenares Tala Madani de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2012 gewonnen. Volgens de jury, onder voorzitterschap van Jan Mulder, zet Madani met grote verbeeldingskracht 'een boosaardige mannenwereld neer die absurd is en tegelijkertijd een universele schets van de macht geeft'. 'Voor Tala Madani is het schilderij verwant aan de spotprent - snel en scherp.'

Wat betreft de kwaliteit van het werk, dat deels natuurlijk een kwestie van smaak is. Maar in ieder geval niet een van de smaken van deze redactie:

talami

Op zijn best niets bijzonders, dit werk. Omroep Max heeft een heel aardig programma waarin drie kunstenaars een Bekende Nederlander portretteren, waarin het gemiddelde niveau ruim boven dit ligt. Met uitschieters er ver boven.

Maar nog één ding valt op aan dat programma: nog geen allochtoon gezien.

Heel normaal, want over de hele linie is de getalsmatige deelname van allochtonen aan de kunstbeoefening, met name het amateur-contigent, iets van één op honderd of nog minder.

Maar niet bij de kunstprijzen, en al zeker niet bij de Volkskrant Kunstprijs. Want ze zijn er nog trots op ook. Kennelijk:

  Eerdere winnaars waren Nathalie Bruys (2006), Guido van der Werve (2007), Eylem Aladogan (2009) en Navid Nuur in 2010. Vorig jaar won Ahmet Ögüt de prijs.

Het criterium blijkt niet te zijn kwaliteit, maar afkomst.

In ieder geval sinds 2007.


P.S.
Volgend jaar is Job Cohen de voorzitter van de jury ...

 

   Rijnlandmodel - 10 april 2012