Beschermjezelf tegen misbruik & geweld

Iedereen is kwetsbaar.

Psychopaten

Gewetenloze mensen       

 

Op deze pagina lees je meer over:

 

· Persoonlijkheidsstoornis

· Geweld door psychopaten

· Geweld uit emotie

· Geweld uit diepgewortelde rancune, minachting, jaloezie of (verlatings)angst

· HOE beschermen we ons en gaan we toch sociaal om met anderen?

 

Persoonlijkheidsstoornis

Psychopaten kennen we van enge films en van gruwelijke (serie)moorden. Het zijn dan altijd zeer kille persoonlijkheden zonder geweten. Ze hebben ijskoude ogen en kunnen iemand zonder wroeging vermoorden. Ze komen heel normaal over en ogen zeker niet “gek”. Psychopathie is dan ook geen ziekte van de geest maar een zogenaamde persoonlijkheidstoornis.

 

Persoonlijkheidstoornissen komen anders dan geestesziektes niet voort uit een gebrekkige geestelijke ontwikkeling of een geestelijke afwijking (ziekte), maar uit een afwijkend gevormd karakter (ego). Ze hebben dan ook altijd een afwijkend denkpatroon. 

 

Net als alle andere persoonlijkheidstoornissen zijn deze niet aan de buitenkant zichtbaar. Hierdoor behoeft de stoornis meestal geenszins een belemmering te zijn voor het functioneren in de maatschappij. Deskundigen schatten het aantal psychopaten in Nederland op minimaal 100.000 en maximaal 800.000.  Dat betekent eenvoudig dat 95% van alle psychopaten niet ontdekt worden. Psychopaten zijn meestal zeer intelligent en kunnen zeer goed acteren en liegen. Ze hebben al vroeg geleerd om sociaal wenselijke antwoorden te geven. Ze hebben ook vaak oprecht spijt of beloven al snel iets op erewoord. Kortom ze hebben al snel geleerd hoe zij andere mensen kunnen manipuleren.

 

Daar komt bij dat elk mens trekjes vertoont van persoonlijkheidstoornissen, dus voelen we ons niet gauw bedreigd. Iedereen liegt wel eens of is wel eens heel egoïstisch. We spreken dan ook pas van een persoonlijkheidstoornis als het afwijkende gedrag echt hinderlijk is (of wordt) voor anderen. Mensen met een persoonlijkheidstoornis zorgen er zelf voor dat de stoornis niet al teveel opvalt. Ze wisselen eenvoudig vaak van werk of kennissen, zodat niemand ze echt goed leert kennen. Ze houden conversaties veelal oppervlakkig of men brengt zichzelf in omstandig-heden of functies die een "harde" opstelling vergt, zoals de crisismanager. Het gevolg van dit gegeven is, dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis zeer goed kunnen functioneren in een omgeving, waar die stoornis niet (snel) opvalt en mogelijk zelfs op prijs word gesteld.

 

Geef een psychopaat bijvoorbeeld een baan, waar hij (veel) macht kan uitoefenen over anderen mensen, lekker verdient en zelf weinig hoeft te doen en u ziet een tevreden mens. Geef iemand met een zogenaamde theatrale persoonlijkheidstoornis een baan waar hij of zij constant in de belangstelling staat en opvallend of afwijkend gedrag juist wordt gewaardeerd en u ziet een tevreden mens. Tevreden natuurlijk tussen haakjes want psychopaten hebben absoluut geen dieptegevoel, zodat ze nooit echte liefde of echt geluk zullen proeven. Geluk zit bij psychopaten in oppervlakkige resultaten, bijvoorbeeld hun (macht)positie in de maatschappij of de resultaten van het bedrijf of de winst van een project. Altijd zaken die door de buitenwereld beoordeeld worden als succesvol. De echte successen in het leven, bijvoorbeeld anderen mensen helpen en/of gelukkig maken, zijn resultaten die voor psychopaten ongrijpbaar zijn.  

 

Geweld door psychopaten

De psychopaat-manager kan zijn machtswellust vaak ook simpel achter beleid of regels verschuilen. Hooguit zal opvallen dat de hij in vergelijking met andere managers vaak geen echt mededogen heeft met zijn onderdanen. Maar wie zal daarop letten bij een reorganisatie of een noodzakelijke schoonmaakactie. Het gaat vaak pas fout als men deze mensen gaat dwarsbomen. Het zorgvuldig opgebouwde uiterlijke (schijn)plaatje (imago) klopt ineens niet meer. De ideale echtgenoot valt door de mand omdat de echtgenote, na jaren, uit het huwelijk wil stappen. De crisismanager ontslaat wel erg veel mensen en verliest hierbij de zorgvuldigheid uit het oog. De psychopaat heeft dan ineens geen controle meer over zijn leventje. Hij ziet al zijn zorgvuldig opgebouwde geneugten verdwijnen. Net als elk ander mens kan hij zich dan gaan verdedigen tegen al deze "bedreigingen".

 

Psychopaten leveren dan extra gevaar op, omdat ze van nature nooit aan de belangen van anderen denken en uitsluitend uit eigen belang handelen. Zij zien alles, wat tegen hun belangen ingaat, dus als een regelrechte aanval tegen henzelf en nooit als een gerechtvaardigd belang van de ander. Hierdoor kan de psychopaat boevenmatig geweld gebruiken, indien hij de schade te groot vind worden. Anders dan mensen die uit emotie doordraaien valt er met een psychopaat niet te praten. Verder gebruikt de psychopaat geweld, zonder dat dit als emotie zichtbaar is. Het dus altijd totaal onverwacht en als het ware uit het niets. Dit maakt het moeilijk om het te voorkomen en om je erop voor te bereiden (te preparen). Achter deze pagina treft u een checklist pychopathie aan, waarmee u een indicatie kunt krijgen of u te maken heeft met een psychopaat. Controle hiervan is zeer belangrijk om het gevaar dat u loopt in te kunnen schatten en om te kijken welke tactiek u moet gebruiken om de psychopaat te stoppen. 

 

Geweld uit Emotie

Geweld tegen mensen heeft altijd een oorzaak. Vaak vinden we die oorzaak simpelweg in de omstandigheden voorafgaande aan het misdrijf zelf, Geweld is namelijk meestal een emotionele reactie van een mens op een bedreiging. Zodra we ons bedreigd voelen gaan we ons verdedigen. Dat zit nu eenmaal in ons bloed en is door de eeuwen heen een noodzakelijk instrument gebleken om te overleven. Bij een aanval van een roofdier of ander agressief mens konden we niet even gaan nadenken of dit nodig was of niet. Snelle, directe en ook dodelijke reacties redden dan ons leven.

 

In onze huidige maatschappij hebben we meer last van deze "gave" dan dat we er gemak van hebben. We hoeven ons niet altijd meer plotseling te verdedigen tegen wilde dieren en we worden, dankzij onze welvaartmaatschappij, niet meer (zo vaak) op straat aangevallen.

 

Ons stresssysteem dat ons (onbewust) in staat stelt zo snel en zo fel te reageren bij bedreigingen is echter niet veranderd. Onbewust reageert ons lichaam op alles wat wij als bedreiging inschatten en staan we in een milliseconde in de hoogste staat van paraatheid: Code Rood. Dit alles wordt geheel geregeld door tientallen hormonen. Zij regelen ons lichaam (en geest) zonder dat we daar goed over na (kunnen) denken. Het stresssysteem passeert (in eerste instantie) simpelweg ons denksysteem. We hebben hier zelf dan ook bar weinig over te vertellen.

 

Een baas roept je ter verantwoording, een chef zegt wat je allemaal fout doet, je collega's zeggen dat ze niet zo prettig met je werken, je vrouw zegt dat ze niet meer van je houdt en bij je weg wilt, je baan staat op de tocht, er komt ineens een moslim naast je wonen. Dit zijn allemaal zaken waardoor wij ons bedreigd kunnen voelen in onze huidige maatschappij, of de bedreigingen nu  reëel zijn of niet.

 

Waar het om gaat bij het inschatten van gevaar is niet hoe jij het zelf inschat of ziet, maar hoe de ontvanger van de boodschap de bedreiging ziet. Schat deze namelijk in dat de bedreiging reëel is dan volgt een reactie. Hiermee is het handig om na te denken hoe een ander jou boodschap inschat. Hierbij moet rekening gehouden worden met de achtergrond van die persoon, omdat dit immers bepaald in welk licht hij de boodschap moet opvatten. Heeft die ander dus een verknipte geest of gewoonweg ervaringen opgedaan, waardoor hij jouw boodschap als bedreigend ervaart, dan kan er een gewelddadige reactie volgen.

 

Met een verknipte geest bedoelen we zowel personen die zichtbaar gek zijn, alsook de mensen die onzichtbaar gek zijn. De eerste categorie zijn mensen die leiden aan een geestelijke afwijking, gebrekkige ontwikkeling of een (tijdelijke) psychose veroorzaakt door spanningen of drugsgebruik.  In de deze gevallen hebben we meestal snel door dat we uiterst voorzichtig met die mensen om moeten gaan.  

 

Geweld uit diepgewortelde rancune, minachting, jaloezie of (verlatings)angst

Mensen die echter onzichtbaar gek zijn, zoals de mensen met een persoonlijkheidstoornis, zijn veel en veel gevaarlijker. We zien hier immers het gevaar simpelweg niet. Deze mensen gedragen zich heel normaal. In deze categorie vallen mensen die:

 

· extreem fanatiek,

· extreem gevoelloos of

· extreem gevoelig zijn

en daardoor extreme ideeën hebben. Het nare is dat we deze mensen vaak niet aan de buitenkant herkennen, zoals de "echte" gekken. Ze ogen heel normaal en gedragen zich vaak (naar buiten toe) voorbeeldig. We worden dan ook vaak gewoonweg door ze verrast. Dat maakt ze juist zo gevaarlijk. 

 

Echtgenoten ontpoppen zich soms pas na vele jaren als een gewelddadige gek, een echte tiran of psychopaat, die niets ontziend geweld gebruikt en later zelfs geen centje spijt betoont. Pas als je met deze mensen praat en echt diepgaand doorvraagt naar motieven en zienswijzen, kan hij of zij zich verraden. Kan!, want even zo vaak weten deze gekken ons om de tuin te leiden. Ze zijn wel gevoelloos voor anderen, maar ze hebben feilloos in de gaten wanneer ze zelf op hun hoede moeten zijn. Men noemt ze ook wel sociopaten, omdat ze geweldig in kunnen spelen op andere mensen. Ze kunnen dan ook zelfs deskundigen, zoals gespecialiseerde psychiaters, feilloos dollen, door keihard te liegen en sociaal verantwoorde antwoorden te geven. Soms, als we heel scherp zijn, hebben wij in de gaten dat er iets aan de persoon niet klopt, maar vaak kunnen we er geen vinger achter krijgen. Hij of ook zij lijkt gewoon, maar ze hebben iets raars! 

 

Soms redt zo'n snelle beoordeling " hij is wel een beetje raar" ons het leven, zoals dat van Petra. Zij ontmoette in een café een  uiterst knappe en zeer charmante jongeman, die al na korte tijd haar een lucratief voorstel deed, om haar naar huis te brengen in zijn mooie bolide. Petra aarzelde en zei instinctief NEE, bedankt. Dit redde op dat moment haar leven. De jongeman in kwestie bleek een uiterst verknipte jongeman te zijn, die al meerdere vrouwen had vermoord.  Dat het ook anders kan lopen leest u regelmatig in de krant. Jaarlijks worden zo'n 60 tot 80 moorden door (afgewezen) echtgenoten gepleegd. De details zijn soms te gruwelijk voor woorden, zoals de moord op Wendy.  

 

De (ex) man van Wendy ontpopte zich na jaren als een man die doelgericht en emotieloos een brute moord op de moeder van zijn kinderen pleegde. We horen dan maar al te vaak dat we dit nooit hadden gedacht of hadden kunnen voorzien. Dat klopt als een zwerende vinger! Als je niets van psychopatie weet, als je niet weet hoe je dit gedrag kan herkennen en als je niet weet van hoe agressie ontstaat dan is het heel moeilijk om gedrag te voorspellen.

 

Dan rest ons, net als Petra, om slechts af te gaan op onze interne raadgever, je eigen intuïtie! Echter niet iedereen is zo intuïtief aangelegd en onze intuïtie kan ons voor de gek houden, waardoor we, uit voorzichtigheid, heel veel mensen pijn doen door ze af te wijzen, zoals die moslim buurman, die geen enkel gevaar voor ons oplevert, maar die we uit onbekendheid en voorzichtigheid ontwijken.

 

HOE kunnen we ons beschermen tegen gevaarlijke mensen en toch sociaal verantwoord omgaan met anderen?

Dat kan alleen als we goed in kunnen schatten wie gevaarlijk is en dus weten waar we op moet letten. Dan zie je beter wat er is en zie je geen dingen die er niet zijn en die je dus voor niets angstig maken. Dus, als je weet welke oorzaken van agressie er zijn, als je mensen met een psychose en mensen met psychopatische trekken kan herkennen, dan kan je net als Petra sociaal verantwoord en veilig aan het leven deelnemen.

 

Dat is meteen ook het doel van deze site. Mensen leren hoe ze zich beter kunnen beschermen tegen gevaarlijke mensen, maar toch sociaal kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij.

 

Belangrijk is hierbij te beseffen wanneer wij extra kwetsbaar zijn, want juist deze situaties worden meedogenloos uitgebuit. Kijk hiervoor bij roltypen huiselijk geweld voor kenmerken van kwetsbare personen. En ook al zijn wij in balans met onszelf, dan kunnen zich nog situaties voordoen, waarin wij tijdelijk kwetsbaar zijn! Denk hierbij aan:

 

· alle stadia van verliefdheid

· plotselinge buitenkansjes, zoals die bloedmooie jongen en charmante man (of vrouw) 

· als we het ontzettend naar ons zin hebben en vrolijk zijn;

· als we onder invloed zijn van alcohol of drugs verkeren ;

· als we emotionele in onbalans verkeren wegens verlies of ander trauma;

· als we om andere redenen in onzekerheid verkeren, zoals bijvoorbeeld omtrent je baan etc.

 

Kan je nog niet goed herkennen of je met een gevaarlijk mens te doen hebt of niet of aarzel je om iemand meteen een etiket op te plakken, dan kan je om je toch te beschermen, maar anderen geen kwaad te doen, de volgende maatregelen nemen:

 

· even de kat uit de boom kijken

· een bedenkpauze nemen

· eerst eens beter kennismaken

· je laten adviseren door anderen (die objectief zijn)

· goed over je acties en de consequenties daarvan nadenken

· Je nooit laten verleiden ergens in te stappen, waar je nog te weinig van afweet!

· Kortom de normale voorzichtigheid in acht nemen

 

Niemand, maar dan ook niemand zal (en mag) je dat kwalijk nemen!! Het wordt zelfs heel verstandig genoemd als je het wel doet!

 

Tenslotte mag je natuurlijk later altijd fouten toegeven of je gedrag verklaren!

 

Fouten toegeven is een heel belangrijke sociale vaardigheid waarmee je relaties en situaties kan redden. Ook dat is verstandig!

 

Afsluitend willen wij graag kwijt, dat je bij het lezen van dit alles goed je gezonde verstand moet blijven gebruiken. Gezond verstand is immers datgene wat Petra het leven redde en datgene dat je in elke situatie raad geeft. Deze bijdrage dient ook in dat kader te worden geplaatst en gebruikt!

 

Tenslotte leven we in een redelijk veilige maatschappij. Er zijn veel meer lieve en aardige mensen dan onaardige of gevaarlijke mensen. Doe eens wat voor een ander en je komt er achter!

Geestelijk, seksueel en lichamelijk geweld.

 

Intimidatie, pesten, dwang; hoe stop je het!

Gerelateerde pagina’s