WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Retorische trucs: waarheid-in-het-midden

22 sep.2011

"De waarheid ligt in het midden" bestaat als retorische truc alleen als de waarheid inderdaad niet in het midden ligt. Wat meestal gebeurt als een zaak onder sterke druk vanuit ideologie of propaganda staat. Wat bijvoorbeeld het geval is rond de Palestijnse oorlog, dat wil zeggen de strijd tussen joodse immigranten en de oorspronkelijke bewoners van Palestina. Wat onder druk van ideologie en propaganda is verworden tot "het conflict tussen de staat Israël en Palestijnse terroristen". Welk beeld een vrijwel perfecte scheve weergave van de werkelijkheid is. Waarbij de waarheid dus in het geheel niet in het midden ligt. Zoals bijvoorbeeld dit bericht suggereert:


Uit: De Volkskrant, 22-09-2011, van correspondent Rolf Bos

September 2011 is al jaren de deadline

Tussentitel: Ook Obama noemde dit tijdstip een jaar geleden nog

...   Dat de Palestijnen deze maand hebben uitgekozen om bij de VN het volwaardige lidmaatschap aan te vragen is niet willekeurig. Toen Salem Fayyad in 2007 als premier aantrad verklaarde hij dat hij de opdracht had de fundamenten van een Palestijnse staat te zullen leggen. Zijn deadline: september 2011.
    Ook de Amerikaanse president Obama noemde deze datum een jaar geleden. ...
    Obama hoopte dat doel te bereiken na vredesoverleg tussen Palestijnsen én Israëliërs. ...
    Het mocht niet zo zijn. Van enig vredesoverleg kwam het afgelopen jaar door koppig gedrag aan beide kanten ... niets terecht.


Red.:   Alle retorische trucs zijn in feite ook leugens. Dit is er zo één. De koppigheid heeft uitsluitend aan één kant gelegen: de Israëlische.
   Correspondent Rolf Bos onderscheidt van zijn voorgangers in dat hij wat minder eenzijdig. We zullen dit dus voorlopig maar wijten aan een bedrijfsongeval.
    Een van de institutionele uitvinders van de "de waarheid ligt in het midden": het CDA:


Uit: Elesevier.nl, 04-08-2012. uitleg of detail

CDA-leider Buma pleit voor hernieuwd poldermodel

...    Het CDA is volgens de CDA-lijsttrekker de ideale partij om vanuit het midden naar oplossingen te zoeken. ‘Samen problemen oplossen, zit het CDA in de genen.’ De CDA-leider beseft dat zijn partij voor iedere stem zal moeten vechten.    ...
    Het gaat in de verkiezingscampagne uiteindelijk om aan wie mensen het landsbestuur toevertrouwen. ‘Dan moet je het eerlijke verhaal vertellen en kom je in het midden uit,’ zegt Buma. ...


Red.:    Natuurlijk is het eerlijke verhaal (ook een retorische truc, dus) dat in het politieke spectrum de VVD rabiaat rechts is (eigenlijk: reactionair, namelijk terugwillende naar de tijd van Dickens)  , en het CDA daar nauwelijks in niet van verschilt (ze willen de rol van de kerk in de tijd van Dickens terug: als de enige bron van sociale zekerheid)  . En het "één stapje minder rabiaat rechts" noem je dan het midden.


Naar Retorica, trucs  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .