WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: extreem

23 apr.2016

Er kan nauwelijks iets toegevoegd worden aan de definitie in de verzameling, daarom maar een herhaling:
  1, (theor.): Onzinwoord  - tenzij erbij vermeld wordt "ten opzichte van wat". 2, (pol. cor.): Iedere zaak en ieder standpunt dat niet overeenkomt met de politiek-correctheid - en dan in de variant "extreem rechts". Het sluiten van grenzen (tot voor 20 jaar een standaardtoestand), het niet-toelaten van alle asielzoekers ("Er passen niet eindeloos veel ratten in een kooi"), het bestrijden van de misdaden van de islam, enzovoort, zijn allemaal extreme ("extreem rechts") standpunten, want in strijd met de politieke-correctheid.
    Toelichting bij 2: de gegeven voorbeelden laten al onmiddellijk zien: het is precies andersom: (bijna) alle politiek-correcte standpunten zijn van de soort "Je kan onbeperkt veel ratten in een kooi stoppen", en uiterst extreem.

En een enkel voorbeeld (de aanleiding voor het invoeren ervan):


Uit: De Volkskrant, 22-04-2016, door Janita Naaijer

'De Koran heeft een nieuw testament nodig'

Imam Yassin Elforkani hield deze week een vurig pleidooi voor een nieuwe gematigde islam. ...
...
Fidan Ekiz (journalist en documentairemaker)
...    'Het debat is sterk gepolariseerd. Of je bent een Gutmensch - een moslimknuffelaar - of je hebt een uitgesproken rechts standpunt en ziet de hele islam het liefst verdwijnen. Pas als we die sterke polarisering aanpakken, ontstaat er ruimte voor een radicaal midden. Daar moet hard geschreeuwd worden door moslims en autochtonen om het extremistische geluid te overstemmen.    ...


Red.:   Die termen 'uitgesproken' in 'uitgsproken rechts is natuurlijk een eufememisme voor "extreem" - zoals blijkt uit het latere 'extremistisch'.
    Voor de analyse van het hele stuk, zie hier uitleg of detail .


Naar Termen, extreem  ,  Algemeen, overzicht  , of site home  .