WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: slaaf

23 apr.2016

Het idee dat er iets intrinsiek mis was met de term "slaaf" kwam tot deze redactie via het volgende bericht:LUit: De Volkskrant, 02-04-2016, door Wietse Pottjewijd

Slaven zijn tot slaaf gemaakten

De ene kant | Een Australische universiteit wil de koloniale geschiedenis herschrijven. 'Ontdekken' wordt 'binnenvallen'.

De andere kant | Welke termen uit de Nederlandse geschiedenis kunnen echt niet meer?

...
Slaaf
Barryl Biekman bezigt het woord 'slaaf' niet. De voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden gebruikt in plaats daarvan de woorden 'tot slaaf gemaakten'. 'Niemand is immers als slaaf geboren, ook niet als neger of creool. Deze benamingen zijn voortgekomen uit het Nederlandse slavernij- en koloniaal verleden.'    ...


Red.:   De redactie moest erg lachen en voegde het toe aan de in de herninnering bestaande verzameling negeriaanse sneuheden van mensen als Leerdam, Gario, Nzume, en dus Biekman. Maar, het was eigenlijk voorspelbaar gezien de Zwarte Piet-hype, de waanzin slaat onmiddellijk aan:


Uit: De Volkskrant, 22-04-2016, ingezonden brief van Sadesh Mahesh, Leiden

Slavernij

In het artikel over het gewijzigde portret op een briefje van 20 dollar (volkskrant.nl, 20 april, Economie, 21 april) over de zwarte vrouw die op het dollarbiljet komt, wordt steeds gesproken over 'slaven'.
    Ik wil u vragen om in het kader van dekolonisatie het in overweging te nemen om deze term te herzien. Beter kunt u gebruik maken van 'tot slaaf gemaakten'. Deze term geeft namelijk beter weer wat er met de Afrikaanse medemens is gedaan. ...


Red.:    Een herhaling van de kern van de waanzin: de Afrikaanse slaven zijn tot slaaf gemaakt door hun Afrikaanse medemensen, van een andere stam meestal. En door hen verhandeld. aan de Arabieren en de westerlingen in hun zeeschepen.
    En van de ene waanzin gaat het dus naar de andere nog ernstigere:
  De term 'slaaf' is denigrerend en doet vermoeden dat een Afrikaan synoniem staat aan slavernij en onderdanigheid.

Om te eindigen met het transportmiddel vam de waanzin:
  Dit soort artikelen bevestigen dat beeld en helpen niet mee aan het proces van bewustwording. Een krant als de Volkskrant speelt een grote rol in dit proces, en zou daarom een voortrekkersrol moeten spelen.

De politiek-correcte waanzin wordt verspeid door media als de Volkskrant.
    Die, lijkt het wel, het advies instantaan opvolgt (de ciaten zijn niet in originele volgorde):


Uit: De Volkskrant, 23-04-2016, boekrecensie door Wim Bossema

Belangwekkende, radicale herschrijving van de vaderlandse geschiedenis


Red.:   Geschreven in de Volkskrant door een rabaisate politike-pcorrecte Nederlandheter (vvormalig correspondent in Afrika). Dan weet je eigenlijk alles al: "Nedeland is schurkenstaat":
  Ewald Vanvugt laat zien dat het geweld dat Nederlanders overzee gebruikten geen excessen waren maar wezenskenmerken.

Ach jee ...
    En wat is deze rotzooi waard? Een eerste clou staat in het begin:
  Dat de coole gasten van het muzieklabel Top Notch de Roofstaat hebben omarmd, geeft meteen het grote belang van dit boek aan.    ...
    ... Hiphopartiest Akwasi zei in de VPRO Gids: 'Ewald is een held. Zoveel dingen die ik niet wist.'

Brullen van de lach! De negers van het hiphop-label vinden het een goed boek. Hebben ze het gelezen dan ...? De titel, vermoedelijk:
   'Eigenlijk zou het boek de Rootsstaat moeten heten. Om aan te geven waar de rijkdommen vandaan komen.'

Nogmaals brullen van de lach: Rusland en Duitsland werden na de Tweede Wereldoorlog van bijna totale verwoesting opgebouwd tot moderne staten zonder een enkele band met Afrika. China deed er iets lanager over maar lukte het ook. De negers in Afrika: die verzuipen anno 2015/6 zichzelf in de Middellandse Zee. Als de westerlingen in hun zeeschepen er niet waren geland, zaten ze nog steeds in het Stenen Tijdperk.
    Hoe erg is de rest van de geschreven waanzin:
   Ook zet de auteur de verwijten soms wat erg dik aan: 'En bijna algemeen lijken de eeuwen van de Europese overheersing overzee vergeten.' Zo erg is het niet, sterker: de discussie over dat verleden is juist opnieuw zeer actueel. In Nederland hebben we de Zwarte-Pietdiscussie, in de Verenigde Staten is het debat over herstelbetalingen aan de nazaten van de 'tot slaaf gemaakten' (zoals ze nu, ook door Vanvugt, worden genoemd).

Zo erg dus. Niveau "tot slaaf gemaakten". Niveau: behoeft onmiddellijke opname in een instituut voorzien van gewatteerde kamers en veel specialisten. Voor het geval ze ooit geconfronteerd worden met de werkelijkheid, en onmiddellijk in een staat van brabbelende waanzin vervallen.


Naar Termen, extreem  ,  Algemeen, overzicht  , of site home  .