WERELD & DENKEN
 
 

Link van Algemene semantiek naar Beslissingen, psychologisch

15 sep.2009

Over de aard van de menselijke psyche en hoe je daar meer over te weten komt, is al eindeloos gediscussieerd. De radicale oplossing het probleem terzijde te schuiven, en alleen maar naar gedrag te kijken en de interne werking als een "zwarte doos" te beschouwen - tezamen "Behaviorisme"  geheten. Wat als ideologie onzin is, aangezien het volkomen duidelijk is dat er iets in die zwarte doos zit, en onwetendheid geen reden is om een niet-bestaan te veronderstellen.

Desalniettemnin, tot we direct in de hersenen kunnen kijken, is gedrag de beste richtlijn, aangezien wat mensen over hun eigen geest te melden hebben hoogst onbetrouwbaar is gebleken  , en over die van anderen nauwelijks minder.

Wat je van gedrag het makkelijkst merkt, is verandering erin, en verandering van gedrag associŽren we met het nemen van een "beslissing". Dat is de aanpak die hier gekozen is: kijken naar beslissingen  . Op het moment van schrijven, september 2009, is het alternatief van direct in de hersenen kijken zich middels de techniek van fMRI net aan het ontwikkelen, en zo mogelijk wordt daaraan gerefereerd.


Naar Beslissingen  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .