De Volkskrant, 01-07-2013, ingezonden brief van Sander Oldenhof, Almere 2010

Kernenergie redt levens

Sinds de Fukushima kernramp in 2011 is de publieke en politieke mening over kernenergie verslechterd. Dit heeft ertoe geleid dat sommige landen hun bouwplannen voor nieuwe centrales hebben gestaakt en worden de werkzame centrales langzaam uitgefaseerd.
    Dat het opwekken van kernenergie en het verwerken van kernafval niet zonder risico's zijn en dat het impact heeft op het milieu is wel duidelijk, maar hoe verhouden die risico's zich ten opzichte van onze conventionele energiebronnen, zoals kolen en olie? Recent onderzoek gedaan aan onder andere de Universiteit van Columbia toont aan dat er door middel van energiewinst met kerncentrales in plaats van fossiele brandstoffen juist mensenlevens worden gespaard.
    Door onze energie in de periode 1971-2009 deels met kerncentrales te winnen, bleek dat er 1,84 miljoen mensen.minder zijn gestorven aan aandoeningen die zijn gerelateerd aan luchtvervuiling. Daarnaast is er 64 gigaton minder aan broeikasgassen uitgestoten. Een aan luchtvervuiling gerelateerde dood is natuurlijk moeilijk definieerbaar, maar het neemt niet weg dat we de rol van kernenergie in de toekomst misschien moeten heroverwegen. Helemaal als we het effect van broeikasgassen op de klimaatverandering in ons achterhoofd houden, zou kernenergie wellicht kunnen functioneren als buffer tijdens de overstap naar duurzame energiebronnen.





Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]