WERELD & DENKEN
 
 

Portretten: Steenbreek

Steenbreek is formeel secretaris van één van de bovenbazen, Amos W. Steinhacker, maar kan als uitvoerder van hun plannen ook als één van hen gezien worden.
   De bovenbazen leiden de grote bedrijven, die niet gevestigd zijn in Rommeldam maar ergens verder weg liggen. Als ze zich met de maatschappij, Rommeldam dus, bemoeien, altijd onder het mom van goed-doen, is het volstrekt vanuit de hoogte, en zonder enige consideratie voor de materiële en menselijke gevolgen van hun plannen.
    Toonder heeft de bovenbazen geportretteerd als directeuren van grote bedrijven. Dat idee is enigszins achterhaald door de tijd - de huidige bovenbazen zijn de bestuurders van financiële instellingen. En de directeuren lijken meer op Bul Super. In de portretten onder komen dan ook vrij veel bankiers voor. Het clou-woord bij zowel Steenbreek als de verzamelde portretten is, duidelijk zichtbaar, "arrogantie".

ING-bestuurder Jan Hommen. Nieuwe baas van bank die (bijna) bankroet is gegaan.ING-bestuurder Jan-Willem Vink.

ING-bestuurder Ewald Kist. Ex-baas van bank die (bijna) bankroet is gegaan.

NUON-bestuurder (naam onbekend).

NUON-bestuurder Ludo van Halderen. Probeert zijn met publiek geld opgebouwde bedrijf te verkopen en daarvan rijk te worden.

ENRON-bestuurder Jeffrey Skilling. Hielp door fraude en bedrog zijn concern naar de ondergang


Zie ook de Echte Steinhackers , Echte Canteclaers , Echte Dickerdacks , Echte Supers (nieuw venster), Echte Bullebassen , Echte Tijns , Echte Grootgruts , en de Echte Sickbocks .


Naar Toonder, karakters , Portretten lijst , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .

 

 

3 mei 2009