WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Allochtonendebat, misverstanden: multicultureel feit

4 sep.2011

De "Multiculturalisme is een feit" of "De multiculturele samenleving is een feit"-stelling (het onderscheid is volkomen fictief) kent een stilzwijgend vervolg: dus hoeven we er niets aan te doen. Het kan in vier woorden worden afgedaan: "Racisme is ook een feit". Ondanks deze voor iedereen begrijpelijke en door iedereen te bedenken weerlegging is "Multiculturalisme is een feit" blijvend populair - anno september 2012 weer eens uitgesproken door PvdA-partijleider Diederik Samsom. Een van de vele herhaaldelijke verwoorders is rabiaat multiculturalist Pieter Hilhorst:


Uit: De Volkskrant, 30-08-2011, column door Pieter Hilhorst, politiciloog

Een stem die ontbreekt in Nederland

Bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement wil ik op Guy Verhofstadt stemmen. Het optreden van de oud-premier van BelgiŽ bij de laatste aflevering van Zomergasten was adembenemend. Hij verdedigde met flair impopulaire standpunten. Waar andere politici graag met een ernstige stem zeggen dat het multiculturalisme is mislukt, constateert hij droogjes dat de multiculturele samenleving een feit is.   ...


Red.:   Dat er kwaad op de wereld bestaat, is ook een feit, dacht de redactie bij het zoveelste keer aanhoren van de frase. De volgende briefschrijver maakt er iets moois van:


De Volkskrant
, 03-09-2011, ingezonden brief van Klaas Jongsma, Utrecht

Soep

De multiculturele samenleving is een feit en kan daarom niet mislukt zijn. Deze curieuze redenering blijft terugkeren, bijvoorbeeld in de column van Pieter Hilhorst (O&D, 30 augustus). Dat de multiculturele samenleving een feit is, hoeft niet te betekenen dat deze ook daadwerkelijk gelukt is.
    Een land of cultuur zie ik als een pot groentesoep die eeuwig in bereiding is en waar soms van wordt geproefd. Je kunt er ingrediŽnten aan toevoegen en de soep smaakt voor de een beter, voor de ander minder. Er komt echter een moment waarop het niet verstandig is om nog meer van een ingrediŽnt toe te voegen. De soep verliest zijn karakter of is zelfs ronduit mislukt. Dat de soep er is kan niemand ontkennen, maar niemand vindt hem nog lekker.


Red.:   Tja ...
    Meteen, toeval oh toeval, nog een geval:


Uit: VARAgids, nr. 37-2011, door Eric van Onna

Buis & Haard

Kathleen Ferrier & Tjeerd de Boer

Kathleen Ferrier (Paramaribo, 1957) is Tweede Kamerlid voor het CDA.
Tjeerd de Boer (Sneek, 1949) is gepromoveerd theoloog en werkzaam als projectmedewerker bij Edukans. Kathleen en Tjeerd trouwden in Santiago de Chili in 1984 en hebben twee zonen: Isaac (22) en Ezra (19).

...   Kathleen Iets heel anders, maar ook top, is Jorgen Raymann. Hij is veel meer dan humor alleen. Hij laat zien dat, ook al is het integratiebeleid mislukt, de integratie niet mislukt is. De multiculturele samenleving is een feit. ...


Red.:   En hier wat bijbehorende verschijnselen:
 

  ... Maar ook de beelden van een onafhankelijk Soedan met Kon Kelei. Kon Kelei is ooit naar Nederland gevlucht en studeerde hier rechten met als doel om ooit zijn land met die kennis op te bouwen. Ik ken hem goed. En dan zie ik hem daar staan, dat ontroert mij enorm. ...

Het "zielige negertjes"-syndrooom uitleg of detail .

  Ik ben ook gek op Spraakmakende zaken, de programma's van Paul RosenmŲller.

Iemand die een specialisme heeft gemaakt van het "zielige-negertjes"-syndroom.

  Iets heel anders, maar ook top, is JŲrgen Raymann. Hij is veel meer dan humor alleen. Hij laat zien dat, ook al is het integratiebeleid mislukt, de integratie niet mislukt is.

JŲrgen Raymann maakt een wij-zij-show voor allochtonen. Daar wordt totaal niets geÔntegreerd. Hij keert zich graag tegen blanken.
    En tenslotte:

  Wat volledig aan ons voorbij is gegaan, is Boer zoekt vrouw. We hebben er wel eens naar gekeken, maar dat is niets voor ons.

Een typisch blank programma, want op de boerderij is geen gekleurde te ontdekken. Niet in Nederland, niet in Duitsland, niet in Engeland uitleg of detail - te hard werken en geen status.
   En natuurlijk kent ook dit soort multiculturalistische onzin geen grenzen:


Uit: De Volkskrant, 08-10-2011, door Ilse Degryse

Interview

'Pas 48 uur na de aanslag ben ik in huilen uitgebarsten'

De Noorse premier Jens Stoltenberg (52) maakte de aanslagen in Oslo en Utoya van zeer nabij mee. ...
...
De Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaarde eerder dit jaar dat de multiculturele samenleving mislukt is. Wat vindt u daarvan?
'Het is me niet helemaal duidelijk wat ze daarmee bedoelde. Migratie is een moeilijk thema en daarom moeten we er heel genuanceerd over discussiŽren. Wat de multiculturele samenleving betreft: die is gewoon een feit, of je dat nu wil of niet. We moeten manieren vinden om ze leefbaar te houden.'


Red.:   Het is de redactie niet helemaal duidelijk wat meneer Stoltenberg daarmee bedoelt: de multiculturele samenleving leefbaar houden ... Maar kennelijk vindt meneer Stoltenberg dat zonder extra inspanning de multticulturele samenleving niet leefbaar is. Waarvan akte.


Naar Allochtonendebat, misverstanden , Allochtonen, lijst  , Allochtonen, overzicht  , of site home .