WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cultuurbedreiging: wapenbezit

20 nov.2007

Één van de meest zichtbare maar minst besproken factoren die een negatieve invloed op het maatschappelijke klimaat hebben gehad, is het wapenbezit, en het lijdt geen enkele twijfel dat een groot deel deel van de verspreiding van wapens onder gewone burgers afkomstig is van de allochtone instroom. Ook dit is iets dat voorheen nauwelijks besproken mocht worden, maar het aantal voorvallen van wapengebruik op scholen is nu dusdanig gestegen, dat men alarm heeft geslagen. natuurlijk wordt nog steeds de allochtone component nauwelijks genoemd, maar het is overduidelijk voor wie goed leest:


Uit: Dagblad De Pers, 19-11-2007, door Peter Wierenga

Meldpunt onveilige scholen | Meer wapens maar minder mishandeling

Met een mes in de tas naar school

Seks, drugs en geen rock 'n roll maar wapens, veel wapens. Het Meldpunt Onveiligheid Scholen loopt vol met bezorgde mailtjes van leraren én leerlingen.

'Ik zie dat andere leerlingen messen bij zich hebben in hun schooltassen. Met een groepje vrienden zijn we helemaal uitgescholden en bedreigd', schrijft een doodsbange vmbo-scholier. Als zijn moeder bezorgd aan de bel trekt, antwoordt de klassementor dat hij zelf ook dreigementen heeft ontvangen. ...
    Zomaar wat mensen die hun hart luchten bij het Meldpunt Onveiligheid Scholen. Bij dit initiatief van de Partij voor de Vrijheid zijn in twee weken tijd 254 mailtjes binnengestroomd. Ze komen uit het hele land, maar de meerderheid gaat over voorvallen in de Randstad, vooral op vmbo's en roc's. Seks in lege lokalen, drugs op het toilet, veel messen, een enkel vuurwapen en jeugdbendes.  ...


Red.:   De roc's en vmbo's in de grote steden: met grote allochtone minderheden, en deels meerderheden. En dat dit geen toeval is, blijkt uit een andere "steekproef', die misschien niet helemaal willekeurig is:
 

Uit: De Volkskrant, 24-08-2007, van verslaggever Willem Beusekamp
 
Voorman van niet gebouwde Westermoskee gearresteerd

Üzeyir Kabaktepe verdacht van verduistering, witwassen | De arrestant zou als oud-bestuurder Milli Görüs hebben opgelicht.


Üzeyir Kabaktepe, voormalig voorman van de nooit gebouwde Amsterdamse Westermoskee, is aangehouden op verdenking van verduistering en witwassen. Bij hem thuis zijn vuurwapens in beslag genomen.
    Kabaktepe (40) was net van vakantie uit Turkije teruggekeerd toen hij woensdagochtend door de politie van zijn bed werd gelicht. De arrestatie en de vondst van een aantal vuurwapens werden gistermiddag door het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. ...


Uit: Volkskrant website,13-04-2006, ANP

Twee jaar cel voor ex-voorzitter islamitische scholen

De rechtbank in Amsterdam heeft Mohamed C., voormalig voorzitter van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA), donderdag veroordeeld tot twee jaar cel. De 55-jarige C. heeft tussen 2000 en 2004 bijna een half miljoen euro verduisterd. Justitie had drie jaar gevangenisstraf geëist. ...
    De rechtbank veroordeelde C. ook voor het in dienst hebben van twee illegalen, fraude met een WAO-uitkering en het bezit van verboden munitie. De politie vond in zijn huis 49 kogels.


Uit: Brabants Dagblad, 27-04-2007, door Hessel de Ree

SP'er vast voor wapenbezit

In Dongen is het plaatselijke SP-raadslid Efendi Kaya aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De politie heeft tijdens huiszoeking bij de politicus een vuurwapen aangetroffen.


Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Het raadslid is volgens diverse bronnen eind vorige week al aangehouden bij een politie-actie en zit sindsdien in hechtenis. Burgemeester Simone Dirven van Dongen zegt dat ze op de hoogte is gesteld van de arrestatie. Zij onthoudt zich op dit moment van elk commentaar en wil 'eerst afwachten wat de rechter van de zaak vindt'.
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda kon gisteravond laat niets over het onderzoek zeggen.
    Het is niet de eerste keer dat de SP-politicus wordt verdacht van wapenbezit. Enkele jaren geleden werd in een kluis van zijn garagebedrijf in Oosterhout een pistool door de politie gevonden. Dat gebeurde tijdens onderzoek naar de moord op Tinka van Rooij, waarin de garagehouder enige tijd ten onrechte als verdachte werd beschouwd. De man bleek niets met de moord te maken te hebben, maar werd uiteindelijk wel veroordeeld door de rechtbank in Breda voor verboden wapenbezit. ...


Red.:   In al deze gevallen betrof het allochtonen die werden gearresteerd voor heel andere zaken, en daarnaast ook nog wapens bleken te bezitten.
    Men zou kunnen zeggen: ja, gearresteerden, dat zijn misdadigers, dus logisch dat ze wapens hebben. Dat is een onjuist argument, want al deze mensen waren geen misdadigers, maar juist min of meer prominente, en zelfs gewaardeerde, vertegenwoordigers van hun gemeenschap - het SP-raadslid werd gekozen met voorkeurstemmen, natuurlijk vanuit zijn eigen achterban. Men zou dus zelfs kunnen argumenteren, mede gezien hun positie in de Nederlandse maatschappij, dat dit de meer aangepaste en beschaafde leden van de gemeenschap zijn.
   En juist bij dezen worden wapens aangetroffen. Het leidt daarom weinig twijfel dat het ooit eens in een onbewaakt moment gestelde door een Turkse jongen (bron verloren gegaan) dat iedere Turk een wapen thuis heeft, best eens waar zou kunnen zijn.
    Onder nog wat "incidenten":
 

Uit: De Volkskrant, 16-01-2008, van verslaggever John Wanders

Burenvete escaleert: dode en drie gewonden

Een burenruzie in de Rotterdamse wijk Ommoord is maandagavond volledig uit de hand gelopen. Een slepend conflict tussen een Marokkaanse en een half Turkse familie resulteerde in een steekpartij met een of meerdere wapens, waarbij een dode viel en drie gewonden.
    Het dodelijke slachtoffer is een 36-jarige vrouw van Marokkaanse origine. ... Een 41-jarige Marokkaanse buurman wordt ervan verdacht de fatale steken te hebben toegebracht. Hij is maandagavond in zijn woning gearresteerd.
    De 41-jarige echtgenoot van het slachtoffer is ook opgepakt, op verdenking van het toebrengen van letsel met een steekwapen. Hij werd in het ziekenhuis gearresteerd, evenals een 23-jarig vrouwelijk familielid, dat ook zou hebben gestoken.   ...


Red.:   Steekwapens alom, dus.


Uit: De Volkskrant, 08-03-2008, van verslaggever Weert Schenk

Deelraadslid in Zuidoost dreef een illegaal café

Het PvdA-raadslid Ernest Owusu Sekyere in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost heeft volgens de politie jarenlang een illegaal café gedreven achter zijn slijterij Sadisco. Bij een onverwachte politiecontrole stond de partner van Owusu Sekyere achter de bar. Ze had een doorgeladen pistool binnen handbereik. ...


Uit:
De Volkskrant, 01-04-2008, door John Wanders

Extreme make-over

Met Katendrecht móet het goed komen. Er wordt volop geïnvesteerd door corporaties en de gemeente Rotterdam. Maar de vraag is of die nieuwe weelde niet de jaloezie zal wekken van armlastige bewoners.

... Katendrecht, het Rotterdamse schiereiland dat over de wereldzeeën naam maakte als pleisterplaats voor ruwe zeebonken op zoek naar vertier, drank en animeermeisjes. Rotterdams eigen Reeperbahn. De enige allochtonen die de Katendrechters in die dagen tegenkwamen op straat waren de Chinezen.
    Maar die tijden zijn voorbij. De prostitutie verdween van ‘de Kaap’, zoals het schiereiland in de volksmond heet. De Chinezen bleven, terwijl donkergekleurde jongens uit het Caribisch gebied met hun eigen slang, kledingstijl en leefgewoonten het straatbeeld gingen domineren. ...
   ...‘Als Katendrecht mislukt, hebben we echt een probleem in deze stad’, weet Bob Moelker (62), beter bekend onder zijn merknaam Tattoo Bob.   ...
    Ook hij denkt met weemoed terug aan de rosse buurt die Katendrecht ooit was. ‘Dat hoort toch een beetje bij een havenstad, zoals Hamburg zijn Sankt Pauli heeft’, zegt hij. ‘Maar goed, je zou het er nu misschien niet meer bij kunnen hebben. Vroeger had je wel eens een dronken Scandinaviër die met een mes zwaaide, maar wat je nu ziet met al die vuurwapens, tsjongejonge.’   ...


Dagblad De Pers website, 12-10-2008.

Politie arresteert elf jongeren na schieten

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Amsterdam elf jongeren aangehouden. Dat gebeurde nadat er op het politiebureau meldingen binnenkwamen van het horen van schoten op het Christoffel Plantijnpad in stadsdeel Slotervaart.
    Bij aankomst trof de politie diverse wapens aan, maakte ze zondag bekend. In een auto vond ze een vuurwapen, een boksbeugel, pepperspray en een nachtkijker. Aangezien agenten er niet achter kwamen van wie de spullen waren, hebben ze de acht mannen en drie vrouwen in de leeftijd van vijftien tot 23 jaar opgepakt. Ze zitten nog vast.


Red.:   Amsterdam Slotervaart: dit zijn geheid allochtonen. Allemaal op weg naar bendevorming á la Amerika.
    Kijk maar een jaar later:


Uit: De Telegraaf, 22-08-2009, door John van den Heuvel

Rapgeweld escaleert
 
De Amsterdamse politie wil paal en perk stellen aan provocerende videoclips en teksten van rappers, waarin vooral Antilliaanse jongeren in de Bijlmer een aansporing zien om zich te bewapenen.
    In een interview met de Amsterdamse korpschef Welten, dat morgen in De Telegraaf verschijnt, kondigt de politie harde maatregelen aan om het aantal schietincidenten in de Bijlmer te verminderen. "Het illegale vuurwapenbezit baart ons zorgen", zegt Welten. "Veel van die knapen uit de Caribische regio vinden het stoer om in Zuidoost met grote revolvers rond te lopen. Dat zien ze in videoclips op MTV of ze worden ertoe aangemoedigd door rappers als Lexus. De 'looks and feel' uit die clips worden gekopieerd door jongeren", aldus de korpschef.
    Volgens hem zit er vaak nauwelijks een echt motief achter de schietincidenten van de laatste tijd. "Een keer boos kijken of een verkeerde opmerking maken is voor die jongeren genoeg om vuurwapengeweld uit te lokken", aldus Welten.
    De politie constateert al langer dat het gedrag en de kleding van Antilliaanse jongeren lijkt te zijn gekopieerd van rappers uit videoclips. In sommige teksten van door jongeren aanbeden rappers wordt het gebruik van geweld verheerlijkt. Eerder waren er al klachten over de hiphopclips omdat ze ongezond en onzedelijk gedrag bij de jeugd zouden veroorzaken. Amsterdam-Zuidoost werd de laatste maanden geteisterd door ernstig vuurwapengeweld. Bij veertien schietincidenten vielen twee doden. Ook Nigeriaanse criminele netwerken zorgen voor overlast. ...


Red.:   En het is endemisch:


Uit: Volkskrant.nl, 28-10-2009, ANP

Rotterdams-Antilliaanse ouders geven zoons wapens

Het is in de Antilliaanse gemeenschap in Rotterdam niet ongebruikelijk dat ouders wapenbezit van hun zoons vergoelijken. Ook komt het voor dat ze wapens geven zodat de jongens zich veiliger voelen op staat.
    Dat bleek in een serie gesprekken die burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft gevoerd met de Antilliaanse gemeenschap in zijn stad, aldus een woordvoerder van de burgemeester woensdag.    ...
    Dat ouders hun zoons wapens geven voor hun veiligheid noemde hij ‘de omgekeerde wereld’. Antillianen zijn in Rotterdam oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers en het gaat dan vaak om geweld.   ...


Red.:   En ze gebruiken ze ook:


Uit: De Volkskrant, 15-09-2010, van verslaggever John Wanders

Je bent iemand, want je hebt een vuurwapen

Tussentitel: Antilliaanse jongeren gebruiken hun pistool sneller dan anderen

‘Ik heb in de loop der jaren veel van mijn vrienden kapot zien gaan op straat’, zegt Carlos Gonçalves, Rotterdammer van Kaapverdiaanse origine. ‘Ze raakten verslaafd, belandden in de criminaliteit, in de gevangenis of werden neergeschoten.’
   Als bestuursvoorzitter in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven ziet Gonçalves (44) hoe dat patroon zich herhaalt bij de generaties die na hem kwamen. .
    Een ander verschil is dat het geweld intenser is geworden. ‘Een mes was in mijn tijd het ergste dat je kon tegenkomen. Nu zie je dat met groot gemak een vuurwapen wordt getrokken.’
    Recente schietpartijen met dodelijke afloop onderstreepten dat vooral Antilliaanse jongens snel naar een wapen grijpen. ‘Dat is een gegeven’, zegt Gonçalves. ‘Op straat is dat algemeen bekend.’
    Burgemeester Ahmed Aboutaleb bevestigde dit vorige week in de Rotterdamse gemeenteraad: ‘Het bezit van vuurwapens is bij Antillianen niet hoger dan bij andere groepen, maar Antilliaanse jongeren gebruiken het vuurwapen wel sneller.’
    Is er een betere illustratie denkbaar dan de schietpartij van augustus in Rotterdam-Zuid waarbij een Turkse vader en diens zoon door een Antilliaan werden neergeschoten na een opmerking over wildplassen?    ...


Red.:   Het eerste deel van de uitspraak van Aboutaleb is dus alweer een keiharde leugen, zoals het artikel ervoor demonstreert.
    Bij Turken valt het minder op, maar het geldt net zo goed:


Uit: De Volkskrant, 23-08-2010, van correspondent Arjen van der Ziel

Een Turk voelt zich pas compleet met een wapen

Op zoek naar een beschaafd damespistool? Een dubbelloops jachtgeweer voor groot wild? Of een semi-automatisch geweer om indruk te maken op de buurman?

Tussentitel: Ik vind het zelf ook erg leuk om te schieten | Miray Neseli, mederwerkste van warenhuis Silah Dünyasi (Wapanwereld)

Kom dan naar Silah Dünyasi (Wapenwereld) in de Turkse stad Istanbul. Wapenwereld is een warenhuis van drieduizend vierkante meter gespecialiseerd in vuurwapens. ‘Wij Turken zijn gek op wapens’, zegt medewerkster Miray Neseli, lopend langs rekken met geweren. Ze laat haar hand over de houten kolf van een buks glijden. ‘Ik vind het zelf ook erg leuk om te schieten.’
    ...‘Turkse mannen bezitten graag wapens omdat ze er een gevoel van macht door krijgen’, zegt verkoper Selcuk Günaydin.
    Günaydin ... ‘Het is hier in Istanbul goed om een wapen te hebben’, zegt hij. ‘Het is zo’n grote stad. Je weet nooit wie er naast je woont.’
    Turken zijn verslaafd aan wapens. Officieel zijn in Turkije vergunningen afgegeven voor 2- tot 3 miljoen wapens, maar het werkelijke aantal wapens is veel groter. Vermoed wordt dat 7- tot 10 miljoen pistolen, revolvers en geweren in particuliere handen zijn. Dat is gemiddeld één wapen per tien Turken. Volgens schattingen heeft een op de drie huishoudens een wapen.   ...
    ‘Het zal niet veel uitmaken als de autoriteiten de vuurwapenregels aanscherpen’, zegt Volkan Özger. ‘Ze hebben de regels de laatste jaren al strenger gemaakt. Maar het enige gevolg is dat mensen meer illegale wapens kopen. Het aantal wapens neemt eerder toe dan af.’
...


Naar Allochtonen, cultuurbedreiging  , Allochtonen lijst , Allochtonen, overzicht  , of site home .