WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Denkmethoden: zelfportret, Magritte

Het "zelfportret"  in de vorm van René Magritte is bekend genoeg ...:

... , maar toch zijn er nog regelmatig mensen die de fout begaan. Hier wat al eerder op deze website verzamelde gevallen (de Volkskrant, 23-02-2009, door Natalie Righton):

  Wij zijn geen barbaren

Het is bedoeld als statement: nee zeggen tegen meisjesbesnijdenis. Daarvoor lieten migrantenvrouwen en migrantenjongeren zich portretteren. ‘Ik heb zoveel pijn gehad.’


Natuurlijk is meisjesbesnijdenis een glasheldere vorm van barbarij. Trouwens net zo als jongensbesnijdenis, maar dat mag je niet zeggen omdat ook Joden eraan doen. Een veelvoorkomende achtergrond, taboe, van de Magritte-vorm van zelfportret.

En uit een andere cultuur met onoverbrugbare achterstand (Telegraaf.nl, 16-06-2011):
  'Wij zijn geen barbaren'

,,Wij zijn geen barbaren'', zei voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam Ronnie Eisenmann donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het ritueel slachten van dieren.

"Wij hebben slechts gewoontes die van 8000 jaar en langer geleden stammen ..."

En hier de inspiratiebron voor het starten van deze verzameling (de Volkskrant, 08-11-2014, door Barbara Baarsma, hoogleraar marktwerking aan de UvA):
  Economen zijn geen harteloze misantropen

De enige waarde die de economie oplegt, is dat meer welvaart beter is dan minder welvaart.

Mevrouw Baarsma voorziet hier ook reeds zelf in het bewijs van het tegendeel van haar bewering in de zin in de onderkop - meer over haar specifieke persoon hier uitleg of detail - meer over economen in het algemeen hier  .


Naar Denkmethodes  , Alg. semantiek, lijst  , Alg. semantiek, overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .

 

16 nov.2014