WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Het alfa- en bèta-denken: objectiviteit

8 feb.2012

Vermoedelijk het basale onderscheid tussen alfa's en bèta's in hun positie ten opzichte van het begrip "objectieve werkelijkheid". De bèta's geloven daar in, de alfa's niet:

Uit: De Volkskrant, 06-02-2012, door Miek Smilde, juridisch onderzoeksjournalist en schrijver

En steeds klinkt de roep om controle

...   Persoonlijke verantwoordelijkheid nemen betekent heel simpel dat je je werk naar eer en geweten doet. Ja, dat betekent schipperen. Jouw eer en jouw geweten hoeven immers niet te stroken met die van je baas of je klant. Daar praat je over, daar maak je keuzes in. Als freelance journalist weet ik bijvoorbeeld maar al te goed dat de waarheid niet bestaat ...


Red.:    De expliciete formulering van het beginsel van de alfa. Waarop de eveneens van de alfa overbekende drogredenen volgen:
 

  dat de waarheid niet bestaat en dat je nieuws op heel veel verschillende manieren kunt brengen. Leg eens drie ochtendkranten naast elkaar en je ziet dat de wereld er in de Telegraaf anders uitziet dan in de Volkskrant.

Oftewel: omdat drie mensen of instituten over de waarheid liegen, betekent dat de waarheid niet bestaat. Niveau: "Omdat er misdadigers rondlopen, bestaat er geen rechtvaardigheid".
   Zulk blatante onzin heeft natuurlijk een reden. Hier is 'ie:
 

  De waarheid heeft veel gezichten, de leugen maar één.

Het is natuurlijk volkomen en precies andersom, zoals iedereen met ook maar een greintje gezond verstand weet: er bestaat maat één objectieve werkelijkheid, en er bestaan oneindig veel leugens. vertaald in een favoriete analogie van deze website: "Als je uitgaat van de werkelijkheid, is er maar één enkele waarheid over de maan: hij is van steen" - te vergelijken met "Als je uitgaat van niet-objectiviteit, kan de maan ook van kaas zijn, en de keuze aan soorten kaas waar de maan dan kan zijn, is oneindig groot".
    Of in een analogie bekend in de Angelsaksische denkwereld:
 

  You never step into the same river twice

Wat als uitspraak over een een aantal aspecten best wel waar is. Maar die aangevuld kan worden met de volgende:
 

  Wie twee verschillend mensen gedurende een uur in dezelfde rivier onderdoopt, zal bemerken dat ze alle twee dood zijn

    Dit voorbeeld stamt uit de harde alfa-wereld en is een archetypisch voorbeeld van een verschijnsel dat op sociologisch schaal leidt tot grootschalige vervalsing van informatie door de media, zie de lijst bronverzamelingen bij het artikel hier  . En voor de gamma-wereld is dit het meest zichtbaar en schadelijk is de menswetenschappen, zie hier  . En voor beide groep geldt dat ze zich in de confrontatie met de werkelijkheid bezondigen aan een bijna daadwerkelijk oneindige lijst leugens  .
    Nog een geliefde uitsprak onder alfa's (columniste Sheila Sitalsing is econoom en journalist, ook zo'm dodelijke combinatie):


Uit: De Volkskrant, 14-03-2012, column door Sheila Sitalsing

3 procent

Tussentitel: Waar staat geschreven dat de mens altijd consequent moet zijn


Red.:   Quod erat demonstrandum ("niet altijd consequent" is natuurlijk een typisch alfa-iaans eufemisme, voor "vrijwel nooit consequent").


Naar Alfa en bèta denken  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .