WERELD & DENKEN
 
 

Filosofen: Joke Hermsen

Joke Hermsen ...

Ook al weer zo'n naam die onmiddellijk de nekharen overeind deed staan. 

Dus ondanks drukke technische werkzaamheden toch maar een paar eerste zinnen van de recensie gelezen, en ja hoor ... De bekende prietpraat (de Volkskrant, 01-04-2017, boekrecensie door Bart Jungmann):
  Pleidooi Hermsen: er heerst collectieve depressiviteit

Joke Hermsen luidt de Maand van de Filosofie in met een boeiend betoog over melancholie.

Drie keer raden ... De PVV ...?
  Voor de geschiedschrijvers van straks heeft Joke Hermsen alvast de laatste verkiezingsslogans onder elkaar gezet. De PVV meende

Ja hoor, de PVV.

En de invloed van de PVV:
  De PVV meende dat Nederland 'weer van ons' moest worden. De VVD nam genoegen met Nederland dat Nederland bleef. En voorheen de PvdA ging de boer op met de sneue alliteratie 'Progressief Patriottisme'.
    Goed om na verkiezingstijd te beseffen dat deze partijen in de aanloop bijna tweederde van de zetels bezet hielden. Dat moet over een aantal jaar, als het stof is neergedaald, te denken geven.

Ergerlijk.

Dat "Weg met ons' niet meer absoluut dominant is. Het is toch zo'n mooi ideaal, om Nederland en alle andere natioanale staten en culturen op te heffen en te verangen door het Joodse ideaal van één gorte open vlakte waar iedereen met zijn woonwagen vrij kan rondrijden.

En bij de ergernis over de aantasitng van dat ideaal verzin je dan wat mooie woorden, als je filosoof bent:
  Met Melancholie van de onrust, waarmee de Maand van de Filosofie wordt ingeluid, zit Joke Hermsen de tijd op de hielen. Het beeld waaraan ze dat ophangt is dat van De bedreigde zwaan, een schilderij uit 1650 van Jan Asselijn. De zwaan in kwestie stuift op om haar nest te beschermen tegen de boze buitenwereld.

En dat terwijl iedereen weet dat het Prardijs en De Beschaving alleen te vinden zijn in die buitewereld. Neem nu Afrika ... Of de islamitische wereld...

Dat zijn toch bij uitstek voorbeelden van Paradijs en Beschaving ...?

En als je dat niet wilt aanmenen van Joke, dan heeft ze nog wel wat bronnen voor u:
  Het heeft een boeiend betoog opgeleverd dat enigszins lijdt onder de vele verwijzingen. Op elke pagina moet langs een of meer wijsgeren geslalomd worden. Dat hindert het lezen. Eigenlijk had Hermsen kunnen volstaan met dat treffende motto, ontleend aan Susan Sontag: 'Depression is melancholy minus its charms.'

En dat Susan Sontag een niet te betwisten autoriteit is in dit soort zaken, moge blijken uit dit (wikipedia.org, opgeslagen 01-04-2017 uitleg of detail ):
 
  Susan Sontag

Susan Sontag, geboren als Susan Rosenblatt, (New York, 16 januari 1933 - 28 december 2004) was een Amerikaanse schrijfster, essayist, publicist en politiek activiste.

Levensloop
Sontag kwam uit een Joods gezin. ...

Nomadenbestaan, Oude Testament, tijdelijke nederzetting, nomadenbestaan, Europa, tijdelijke nederzetting, culture clash, parasitisme, holocaust, haatontwikkeling uitleg of detail , Europese-culturensloop uitleg of detail , homeopathisch verdunnen uitleg of detail .

En dus lang leve de 'pluraliteit' (Hermsen) en pluriformiteit (rest politieke-correctheid) van de zwarte culturen uit Afrika en de semitische culturen uit het Midden-Oosten.


P.S.
Wat is het trouwens een opluchting dat in deze geëmancipeerde tijden ook zo veel vrouwen als stemmen in de filosofie te horen zijn ... Het analytische gehalte van de filosofie is echt sterk gestegen ten opzichte van die oude barbaarse tijden toen alleen nog de mannen het voor het zeggen hadden ...


Naar Filosofie, inleiding  , of site home  .

 1 apr.2017