WERELD & DENKEN
 
 

Filosofen: Frank Meester

Frank Meester is al een tijdje actief in de media. En alsof dat nog niet genoeg zegt: veel in de Volkskrant. Je kan bijna niet een goede redenaar en warnemer zijn én functioneren in de media en speciaal de Volkskrant, want goed redeneren en goed waarnemen zouden je onherroepelijk in een onoverkomelijk conflict met de lieden van de Volkskrant brengen, om te beginnen met haar huidige hoofdredacteur, een gekend neoliberaal, Eurofiel, islamofiel, Wilders-hater en volkshater. Pure ideologie, die Volkskrant.

En ideologie leidt tot eindeloze hoeveelheden inconsequenties en contradictie. Waarvoor geroepen komt: Frank Meester. We zijn hem al tegenkomen als interviewer van top-filosoof Marcus Gabriel uitleg of detail , naar gebleken een gediplomeerd producent van warhoofderij. En nu wordt duidelijk waarom Meester zo weg is van Gabriel (de Volkskrant, 30-04-2016, door Frank Meester, filosoof en publicist):
  Wereldbeeld | Wantrouw de rechtlijnigen

Leve de vleesetende vegetariër

Consequent zijn wordt ten onrechte hoog gewaardeerd, vindt Frank Meester. Het is onmogelijk, onwenselijk en zelfs gevaarlijk.

Een moeilijk te overtreffen kenschets van de denkwereld van de alfa  - de soort geest die tot de Verlichting de wereld absoluut domineerde, en sinds die tijd langzaam uit die macht ontzet wordt, door het bestaan van een kleine groep, niet meer dan 10 procent, mensen die minder tot geen last hebben van het alfa-denken. Van de simpelste leugenaars tot de grootste massa-moordenaars: allemaal zijn het alfa-denkers. De leugen en de inconsequentie zijn de brandstof van hun denken.

Frank Meester gaat het tegenovergestelde betogen (de koppen zijn natuurlijk slechts een samenvatting van het gestelde). Maar ook het betoog kan zeer kort worden samengevat:
  ... volledige consequentie [is] onmogelijk. Vroeg of laat ontdek je dat elke ordening, elke verhaal, elk systeem 'tekortschiet', dat wil zeggen: niet helemaal consequent is. Er zijn altijd losse eindjes en restcategorieën.

Oftewel: "Volledige consequentie is onmogelijk - dus alle inconsequentie is waardevol".

Zo simpel zie je het zelden.

Moet dit nog weerlegd worden ...?


Naar Filosofie, inleiding  , of site home  .

4 mei 2016