WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cognitieve therapie: cognitieve psychopathie

mrt.2013

Wat voorbeelden van gevallen en toepassingen van cognitieve psychopathie  : het verschijnsel van mensen die door middel van zich rationeel voordoende redeneringen, regels of beleid schade berokkenen aan groepen van anderen. Wat natuurlijk ook voorkomt in diverse mate en met diverse soorten gevolgen.
    Het eerste voorbeeld staat voor een hele klasse van voorbeelden en bijna letterlijk een hele maatschappelijke klasse: de schade toegebracht aan zowel de Nederlandse maatschappij als aan de Marokkaanse gemeenschap door het bagatelliseren en onder het tapijt vegen van hun ernstige sociaal-culturele problemen uitleg of detail , veroorzaakt door een eeuwenlange min of meer inteeltige cultuur (overigens: Marokkaans dient hier eigenlijk vervangen te worden door "berbers", een specifieke deelbevolking van Marokko en omliggende landen, van waaruit de immigratie naar Nederland heeft plaatsgevonden). Aanleiding voor dit stuk is het doodschoppen van een grensrechter door Marokkaanse jongeren, een hoogtepunt in een schier oneindig lange reeks "incidenten":


Uit: De Volkskrant, 19-03-2013, hoofdredactioneel  commentaar, door Peter Giesen

Marokkaanse jongens

Mishandeling thuis is geen excuus zelf geweldpleger te worden. Maar begrip draagt bij aan preventie.Red.:   Er is geen enkel oorzakelijk pad van begrip naar preventie - met begrip gehanteerd zoals in "Begrip tonen voor de dief vermindert het herhalen van de diefstal". Er is wél een oorzakelijk pad van bestrijding naar preventie, met bestrijding zoals in "Door de dief te straffen is hij voor de gevolgen van herhalen van de diefstal gewaarschuwd". Maar dat oorzakelijke pad loopt langs "verandering van gewoontes" dus voor Marokkanen langs "verandering van cultuur", dus dat mag niet, van de Peter Giesen's van deze wereld. En dan blijft over "begrip", en verder niks. Waarop de zaak nog tot in het oneindige doorettert - als voortzetting van de afgelopen veertig jaar.
    Maar dit was nog niet de mooiste:

  Marokkaanse jongens worden thuis vaak mishandeld. Dat vergroot de kans dat ze later zelf geweldpleger worden.

Dat is de definitie van cultuur: het doorgeven van gewoontes van generatie op generatie. En het onderzoek toont aan dat Marokkanen, tientallen procenten, middels de opvoeding heel veel geweld doorgeven.
    Maar dat is in tegenspraak met de ideologie. Dus:
  'De' Marokkaanse cultuur bestaat niet. ...

De oude van Maxima: " 'De' Nederlandse cultuur bestaat niet". Want  op alle culturele eigenschappen zijn uitzonderingen binnen de groep:
  De meeste Marokkaanse ouders gebruiken geen geweld.

Dus " 'De' cultuur bestaat niet". Oftewel: "Cultuur bestaat niet".
    Hier ligt dus de cognitieve in het 'cognitieve psychopathie": je krijgt bewijs van het tegendeel - het zint je niet - dus poneer je gewoon het tegenovergestelde. Het psychopathische zit erin dat je er behandeling en genezing mee voorkomt, en zo iedereen, zowel de achterstandige cultuur als degene die er onder lijdt, benadeelt.
    Dit regelrechte ontkennen van de werkelijkheid komt minder voor dan de ingeklede vormen ervan - de meerstaps redenaties die op hetzelfde neerkomen. Waar het meer voorkomt dan op plaatsen waar de auteurs de ruimte krijgen, is in reactieruimtes bij stuken gepubliceerd op het internet. De noodzaak tot beknoptheid leidt soms tot openheid. Hier een aantal gevallen:


Van: Volkskrant.nl, 14-08-2009, rubriek Science Palooza, door Tim van Opijnen uitleg of detail

Etnisch conflict management

Etnische groepen moet je scheiden of compleet integreren, blijkt uit onderzoek. Aan beide oplossingen zitten nare kantjes maar niets doen is op een tijdbom zitten.

Tussentitel: De enige informatie die je nodig hebt is de demografie

In de 20ste eeuw zijn meer dan 100 miljoen mensen omgekomen als gevolg van gewelddadige conflicten tussen groepen met verschillende etnische achtergronden. Conflicten in voormalig Joegoslavië, Rwanda en het nog altijd voortslepende conflict in Darfur tonen aan dat we nog maar slecht begrijpen hoe conflicten ontstaan en hoe ze zijn te vermijden. Terwijl je met een vrij simpel wiskundig model een heel eind blijkt te kunnen komen.
    Aannemende dat het voorkómen van conflicten het doel is, lijkt het voor de hand te liggen dat je eerst de oorzaak moet begrijpen. De realiteit is alleen zeer complex, en het blijkt dat aan ieder conflict een heel scala aan factoren ten grondslag ligt. Zo is de oorsprong van het conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s in Rwanda ...
    Zo kan je alle conflicten in de wereld afgaan om tot de conclusie te komen dat er niet één simpele oorzaak aan te wijzen is. Om dit soort complexe problemen beter te begrijpen worden op basis van allerlei factoren wiskundige modellen gebouwd om conflicten te analyseren. Maar die wiskundige modellen lopen tegen hetzelfde probleem aan: elk conflict vraagt om z’n eigen specifieke model en daarmee zijn modellen gebaseerd op het ene conflict onbruikbaar om voorspellingen te doen voor het andere conflict.
    Recentelijk is daar verandering in gekomen. Om te voorspellen waar haat tussen verschillende bevolkingsgroepen resulteert in geweld, blijkt het niet nodig om de oorzaak van het conflict te kennen. Je hoeft geen analyse te maken van de lokale economie of het karakter van de mensen.
    De enige informatie die je nodig hebt is de demografie van een gebied, oftewel de verdeling van etnische groepen over het gebied.
    Yaneer Bar-Yam en zijn collega’s van het New England Complex Systems Institute in Cambridge in de VS, laten zien dat etnische verschillen tussen groepen tot conflicten leiden als de groepen maar gedeeltelijk gemengd zijn. ...
    Maar wanneer groepen gedeeltelijk zijn geïsoleerd zonder duidelijk grenzen liggen er problemen op de loer. ...
    Om deze aannames te testen, bouwden Bar-Yam en collega’s een wiskundig model met demografische informatie als belangrijkste factor. Vervolgens werd het model gevraagd te voorspellen waar geweld was opgetreden tijdens de conflicten in voormalig Joegoslavië en tijdens conflicten in India. Voor beide landen werd op zeer nauwkeurige wijze door het model aangegeven op welke locaties geweld was uitgebroken. ...
    De oorzaak van haat en geweld tussen groepen zal per gebied verschillen, maar het blijkt dat etnisch geweld een collectief gedrag is dat voortkomt uit krachten die je kunt begrijpen. Dat betekent dat je daarop ook beleid kunt afstemmen; of je zorgt ervoor dat groepen compleet integreren of je scheidt ze van elkaar. ...


Red.:   Hieronder een reactie uit de reactieruimte onder het artikel op de Volkskrant Opinie-site uitleg of detail :

  InaDijstelberge schreef op 14-08-2009 14:45
Even de link gevolgd
www.necsi.ed u/research/ethnicv...
en gevonden waar het model op gebaseerd is :

NECSI's ethnic violence research demonstrates an overall approach to understanding social behaviors based upon the collective patterns of human interactions. This is a real world version of the Isaac Asimov's "Psychohistory" --- the science of understanding how groups of individuals interact. While specific concepts that Asimov developed are not necessarily valid, the idea that such a science can exist has now been demonstrated.

Dus het model is afkomstig uit de science fiction....

=De enige informatie die je nodig hebt is de demografie =
volgens de makers:
Social and economic factors are important in violence, still, our model shows that the distribution of the population can be the underlying condition that fosters conflict and violence.

Niet dus.

De problemen in de wereld zijn niet etnisch te verklaren, hoe graag mensen dit ook willen geloven.

De reageerder Ina Dijstelberge uitleg of detail is een multiculturalist, kosmopoliet , en migratiefundamentalist die jarenlang campagne heeft gevoerd voor deze zaken op het opgeheven Volkskrant-webblog, zie haar reactie hier uitleg of detail (link niet meer werkend).
  Ina Dijstelberge 18-10-2010 09:54
Multiculturele samenleving = Een samenleving waarin mensen met verschillende culturele achtergronden op gelijkwaardige basis, vreedzaam en met respect voor elkaars cultuur samenleven. ' Deze samenleving is niet mislukt maar in 8 jaar tijd door islamofoben naar de gallemiezen is geholpen.

Geconfronteerd met de reden van het mislukken van de multiculturele samenleving: dat gemengdheid van culturen leidt tot conflicten, is haar reactie 'De problemen in de wereld zijn niet etnisch te verklaren, hoe graag mensen dit ook willen geloven.'
    Het kan nog korter:


Uit: Joop.nl, 19-03-2013, door Tan Tunali - Masterstudent International Relations uitleg of detail

Erdoğan en Wilders lijken meer op elkaar dan ze denken

Belangrijk onderdeel is de profileringsdrang die politici uit beide landen aan de dag leggen


De aanloop naar het bezoek aan Nederland van de Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan van aanstaande donderdag verliep verre van soepel.

Reacties:
...
Koos Werkeloos, wo 20 maart 2013 08:33
De overeenkomst is dat ze beide nationalist zijn. De Islam hoort bij Turkije en de Joods-Christelijk-humanistische beschaving hoort bij Europa. Wat is daar mis mee? Dat is al 2000 jaar zo. Ik zie het probleem niet.

Tom Meijer, wo 20 maart 2013 08:45 in reactie op Koos Werkeloos
"De Islam hoort bij Turkije en de Joods-Christelijk-humanistische beschaving hoort bij Europa. Wat is daar mis mee? Dat is al 2000 jaar zo."
    Nee.


Red.:   Ook Tom Meijer is een frequente multiculturalistisch reageerder, waarvan er bij Joop.nl vele rondlopen. Wat dat betreft is Joop.nl een voortzetting van het vroegere Volkskrant-weblog. Grotendeels met andere mensen, maar precies dezelfde mentaliteit.
    Overigens was de reactie op het "Nee" ook heel treffend:

  Koos Werkeloos, wo 20 maart 2013 09:20 in reactie op Tom Meijer
Bedoel je dat de Christelijke beschaving 1000 jaar geleden ook bij Turkije hoorde? Dat was inderdaad een onnauwkeurigheid van me. Sorry!

Welk soort weerleggingen door het simpel aanhalen van de werkelijkheid bij de multiculturalisten het bloed onder de nagels vandaan haalt, en tot allerlei vormen van extreem verbaal gedrag leidde bij het Volkskrant-weblog. Die zichtbaar waren omdat het ongemodereerd dus ongecensureerd was. De reacties bij Joop.nl en de Volkskrant zijn dat wel, dus zie je die uitwassen niet.
    Nog wat directe ontkenningen:


Uit: Joop.nl, 06-04-2013, door Malika el Allaoui - Studente Human Resources Management uitleg of detail

De PVV wil geen problemen oplossen

Kunnen de 150 parlementsleden mij als Marokkaanse Nederlandse uitleggen hoe zij een debat met de titel 'Marokkanenprobleem' op de staatsrechtelijke agenda hebben toegelaten?


De PVV kennen wij als de man met de hamer die, als het gaat om migrantenproblemen, overal spijkers ziet. Met die kortzichtigheid en eendimensionale oriëntatie van de werkelijkheid, kun je geen problemen oplossen. Al blijf je ze benoemen tot je erbij neervalt.


Reacties:

Dik Hoek, za 06 april 2013 19:22
Misschien omdat er veel problemen zijn met Marokkanen? En niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, België, Italië, Spanje en Frankrijk.
.
Tjeerd Kok, za 06 april 2013 20:16 in reactie op Dik Hoek
"Misschien omdat er veel problemen zijn met Marokkanen?"
    Nee!


Red.:   Ook Tjeerd Kok is van het fundamentalistische multiculturalisme. Ook hij krijgt passend reactie:

  Schrijvende Rechter, za 06 april 2013 22:02 in reactie op Tjeerd Kok
ja

En nog eentje ten bewijze van de systematiek van het verschijnsel - deze is wat meer ingekleed. De aanleiding van het artikel, net als het vorige, is de uitgebreide berichtgeving over kopschoppende moslims en de goedkeuring hiervan door hun groepsgenoten - het artikel is een klassieke afleidingsmanoeuvre:


Uit: De Volkskrant, 13-04-2013, door Nourdeen Wildeman - Nederlander en Moslim

De grens tussen islamkritiek en moslimhaat is allang overschreden

Een getuige zag een groep jongens weglopen van de moskee, aldus voorzitter Bulent Yalcin van de moskee in Enkhuizen. Een ruit was ingeslagen en een brandbom of brandbare vloeistof zorgde ervoor dat een deel van het gebouw in vlammen op ging. ...
    Daarmee is overigens terecht de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de discussie geworden. Terwijl Nederland elk jaar opnieuw een paar minuten stil is en denkt ‘dit nooit meer’, dansen wij op een vulkaan van moslimhaat die groeit binnen de landsgrenzen. Het keihard optreden tegen de verdere groei van dit sentiment wordt onmogelijk gemaakt door de gedachte dat wij de vrijheid om islamkritiek te kunnen uiten, dienen te koesteren. Dit is onterecht, want de grens tussen islamkritiek en moslimhaat is allang overschreden.


Red.:   Dit is het doel: een pleidooi voor censuur op islamkritiek. Maar het gaat weer om de reacties:
  Terrence anoniem, ma 15 april 2013 07:05
Een discussie over de Islam is simpelweg niet mogelijk ja tenzij de discussie wordt gevoerd binnen de vooraf afgebakende kaders. Oftewel fluwelen handschoenen aan en aai over de bol. Alles wat buiten de kaders valt word al heel snel afgedaan als islamofobie en moslimhaat...
    Zolang de islam vasthoudt aan abjecte dogma's en onderdrukkende fatsoensnormen zal er discussie moeten worden gevoerd en mag de discussie op zich zelf niet gegijzeld worden door o.a. begrippen als respect en de boel bij elkaar houden etc.     ...

Sylvia Stuurman, ma 15 april 2013 07:45 in reactie op Terrence anoniem
[Zolang de islam vasthoudt aan abjecte dogma's en onderdrukkende fatsoensnormen]
    Maar dat *is* helemaal niet zo.
    Zolang er gematigde Moslims bestaan (en die bestaan er in enorm grote mate), houdt "de Islam" niet vast aan abjecte dogma's en onderdrukkende fatsoensnormen.
    Er zijn mensen die kennelijk graag willen dat fundamentalistische dictators het alleenrecht hebben op het woord "de Islam".
    Maar dat alleenrecht hebben die mensen gelukkig niet...

Ewout Helmich, ma 15 april 2013 08:45 in reactie op Sylvia Stuurman
"Zolang er gematigde Moslims bestaan (en die bestaan er in enorm grote mate), houdt "de Islam" niet vast aan abjecte dogma's en onderdrukkende fatsoensnormen."
    Jaja, en zolang er een paar gematigde leden van de NSDAP te vinden zijn is er dus niks mis met de ideen van de nazis.
    Geweldige logica. Chapeau!

Tjeerd Kok, ma 15 april 2013 09:38 in reactie op Ewout Helmich
`Jaja, en zolang er een paar gematigde leden van de NSDAP te vinden zijn is er dus niks mis met de ideen van de nazis.`
    Stompzinniger vergelijking haast onmogelijk. Geen enkel lid van de NSDAP was gematigd want men probeerde elkaar juist te overtreffen in fanatisme ...

Sylvia Stuurman is iemand met een opleiding, die de daarbij verworden vaardigheden fanatiek inzet voor de politieke-correcte en multiculturalistische zaak. Onder een zeldzaam vertoon van manipulatie, retorische trucs en leugens. Die worden elders nader geanalyseerd. Hier gaat het om de stelling dat het feit dat er gematigde moslims bestaan bewijst dat de islam geen abjecte dogma's en onderdrukkende fatsoensnormen heeft. (De abjecte dogma's zijn in grote getale gereproduceerd in de tekst staande hier uitleg of detail , en de onderdrukkende fatsoensnormen in de bijbehorende plaatjes.).
   Deze stelling wordt in één keer onderuit gehaald door de vergelijking met de nazi's. Natuurlijk bestond daaronder ook een glijdende de schaal van kampbeulen tot moeders die zich mee lieten slepen en thuis reuze gematigd waren.
    Waarop volgt de reactie van Tjeerd Kok, die weer is van de vorm "Nee", maar dan wat meer ingekleed.
    Van de anders zo schrijfzame Sylvia Stuurman werd in deze discussie niets meer vernomen.
    En van een ander forum:


Uit: Volkskrant.nl, Opinie, 16-04-2013, door Kees Alders, alias Klokwerk, columnist voor Sargasso.nl. Dit artikel verscheen eerder op Sargasso.nl

'Een Marokkanentaboe? Een obsessie zul je bedoelen'
 
Met het Marokkanendebat doken ook weer allerlei statistieken op. Kees Alders zet de cijfers op een rij. 'Voor de analyse van 'de problemen in dit land' is deze groep veel te klein. Ook als we alle moslims over één kam scheren, komen we nog niet in de buurt van de totale cijfers van criminaliteit en werkloosheid.'Red.:   Het gaat hier niet om het gegoochel met cijfers, maar om de reacties. Hier eerst even de algemene positie van de reageerder:
  joostsr  -  19/04/13 00:51
Herhaal het nog maar eens. Er zijn 362.954 Marokkanen in Nederland: 2% van de Nederlandse bevolking. 96%= ruim 300.000 Marokkanen van die 2% doen het best goed. Met @IRENEBAL deze cijfers graag noteren, vóór er met alle mogelijke andere cijfertjes rare misverstanden blijven ontstaan over bestaande problemen, die ten koste van die 96% goede Marokkanen "opgeblazen" worden.

Politiek-correct tot op het bot. Al vele jaren lang. En dus volkomen onwrikbaar in de houding. Hier de relevante reactie:
  joostsr  -  17/04/13 11:43
Blijkt uit reacties ook maar weer eens dat met mensen-in-obsessie niet te praten valt. Ze hebben sowieso altijd gelijk...

Een excellent voorbeeld van hoe ideologie volkomen blind slaat voor de mogelijkheid dat de andere partij misschien wel eenzelfde waarde toekent aan zijn motivatie. een volkomen blindheid voor het denken van de ander. Die natuurlijk ook niet deugt. De eigen opvattingen zijn superieur. De eigen moraal is superieur. De eigen persoon is superieur. Cognitieve psychopathie.
    En ten overvloede: dit is de houding van vrijwel alle politiek-correcten, zeker op dit specifieke terrein van het complex.
    Dit waren alle gevallen die sloegen op de maatschappelijke ziekte zijnde de sociaal-culturele achterstand van Marokkanen (berbers). Van belang omdat het tot maatschappelijke onrust en geweld kan leiden, door de reactie van Nederlanders die door de niet-behandeling van het probleem benadeeld worden - zoals de auteur van het artikel qua gevolgen ook betoogt.
    De volgende gevallen vinden hun oorsprong in de links-rechts politieke indeling, of nauwkeuriger: het al dan iet toelaten van beroving van zwakkeren onder het motto van "vrijheid". De  eerste groep:


Uit: De Volkskrant, 28-02-2013, van verslaggever Gijs Herderscheê

Klijnsma wil ook weduwen aanzetten tot werken

De uitkering aan weduwen en weduwnaars past niet meer in het huidige stelsel van sociale zekerheid. De uitkering stimuleert hen niet te gaan werken en is ruimer dan andere uitkeringen. Als de uitkering afloopt, blijft er voor weduwen en weduwnaars slechts de strengere bijstand over, omdat zij geheel buiten de arbeidsmarkt zijn komen te staan.
    Dit concludeert het ministerie van Sociale Zaken in een rapport over de Algemene nabestaandenwet (ANW). Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. De coalitiepartijen VVD en PvdA willen de looptijd van de nabestaandenuitkering vanaf juli 2014 beperken tot een jaar ...
    In een brief aan de Kamer concludeert Klijnsma dat aanpassing voor de hand ligt. 'Een aangepaste ANW sluit beter aan bij het maatschappelijk breed gedragen uitgangspunt dat werk mensen perspectief, zelfrespect en zelfstandigheid biedt', schrijft zij ...


Red.:    Een klassiek voorbeeld van cognitieve psychopathie - terug naar de tijd van Dickens. Zoals blijkt uit de reactie:


Uit: De Volkskrant, 02-03-2013, door Sonja Nijon, Bennebroek

Klijnsma stort nabestaanden in armoede

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma wil bezuinigen op de Nabestaandenwet en die beperken tot een jaar na de dood van een partner (Binnenland, 28 februari). ...
    Ik schrok van de harteloze, kille plannen van Klijnsma ... omdat onder de plannen van Klijnsma nabestaanden niet alleen in rouw, maar ook in armoe worden gestort. Zeker als er jonge kinderen in het gezin zijn.
    Het steekt me als nabestaande dat in de plannen van Klijnsma wordt gesuggereerd dat het verlies na een jaar wel weer verwerkt is en het leven gewoon doorgaat. Zo werkt het dus niet in de praktijk.
    Ik was 38 en net bevallen van een zoon toen mijn partner overleed. Op dat moment had ik een baan van 32 uur in de week. Het gezinsinkomen daalde drastisch door het wegvallen van het inkomen van mijn partner. De taken als alleenstaande ouder namen enorm toe en in de eerste jaren was er naast werken en de rouw, ook het opbouwen van een nieuw leven. Zoals verhuizen, het afhandelen van de erfenis en het toeziend voogdijschap van mijn zoon. En dat alles in mijn eentje.
    Zaken die zo veel tijd en energie vergden, dat ik mijn werkweek moest terugschroeven naar 24 uur. Wat wederom inkomstenderving betekende, maar dat kon ik opvangen door het vangnet van de Nabestaandenwet. Hierdoor kon ik ook de kosten van de dure kinderopvang betalen. En belangrijker: blijven deelnemen aan de samenleving, zoals Klijnsma zo graag wil. Ik had het niet gered als er in de jaren na de dood van mijn partner niet ook een aanvulling op mijn inkomen uit werk was geweest via de Nabestaandenuitkering.    ...


Red.:   De Volkskrant, altijd klaar met een reactie als er mensen opkomen voor de zwakkeren onder het motto dat de uitgaven van de overheid te veel stijgen maar in feite natuurlijk uit angst dat ze meer belasting moeten gaan betalen, had geen commentaar op dit glashelder psychopathische plan. Ook daar heerst al heel lang de cognitieve psychopathie.
    Het tweede voorbeeld bevat zowel maatregel als gevolgen:


Uit: De Volkskrant, 20-03-2013, door Margo Trappenburg en Marigo Teeuwen, resp. als politicologe en sociologe verbonden aan de UvA.

Bezuinigen op 'debielen' is debiel

De voorgenomen bezuinigingen op licht verstandelijk beperkte jongeren is onbarmhartig, onverstandig en onvoordelig.


Tussentitel: Verstandelijk beperkten zijn helemaal niet normaal

De op stapel staande AWBZ-bezuiniging is voor een deel een 'debiele' maatregel. Misschien schrikt u van het woord debiel, een term die sinds de jaren zeventig een scheldwoord is. Waar denkt u aan bij het woord debiel? Vermoedelijk niet aan een persoon die licht verstandelijk beperkt (LVB) is. Tot de jaren zeventig was 'debiel' echter de gangbare term waarmee we mensen met een IQ tussen de 50 en 85 (inclusief zwakbegaafden) aanduidden.    ...
    Een gebrekkige kennis over verstandelijke beperkingen betekent het niet tijdig onderkennen van hun tekortkomingen. Veel van deze jongeren zien er 'verraderlijk gewoon' uit. Deze jongeren worden daardoor overschat en langdurig overvraagd. Gedragsproblemen zijn veelal het gevolg. Kenmerken van debiel/LVB zijn bijvoorbeeld dat iemand de gevolgen van zijn handelen niet kan overzien en te weinig probleemoplossend vermogen heeft.
    Het lijkt erop dat de regering met de voorgestelde AWBZ-bezuiniging ook last heeft van deze eigenschappen: een debiele maatregel dus. Bezuinigingen op dagbesteding en andere vormen van begeleiding hebben drie voorzienbare, ongewenste gevolgen.
    Allereerst voor LVB-jongeren. Onderzoek laat zien dat door gebrek aan begeleiding en ondersteuning, gedragsproblemen bij veel LVB-jongeren verergeren en uitlopen op een psychiatrische aandoening (bijna 50 procent), bijvoorbeeld een oppositioneel opstandige - of antisociale - gedragsstoornis . Eigen verantwoordelijkheid, predikt het kabinet Rutte. Hoe humaan is dit voor jongeren met een IQ tussen 50 en 85? In welke mate beschikken zij over een vrije wil? Door een gebrek aan reflexieve vermogens vinden veel van deze jongeren (en hun ouders die voor een deel ook LVB zijn) dat ze geen problemen hebben, ze vragen niet om hulp. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat LVB-jongeren die voldoende begeleiding krijgen wel positief in het leven staan. Zij ontwikkelen minder stoornissen (20 procent), hebben minder verkeerde vrienden en gebruiken minder alcohol en drugs.
    Dan voor de samenleving. Die is de afgelopen dertig jaar gemeritocratiseerd en legt steeds meer nadruk op efficiency en doelmatigheid. Ontwikkelingen waardoor LVB-jongeren maar mondjesmaat een positie op de werkvloer weten te bemachtigen; deze jongeren zijn voor werkgevers niet lucratief. Met als resultaat dat een groot deel van de LVB-jongeren maatschappelijk niet mee kan komen. Opgebouwde frustraties reageren zij vervolgens in de samenleving af, in de vorm van overlast, agressie en criminaliteit.    ...
    Iedereen begrijpt dat in tijden van crisis bezuinigd moet worden, maar deze maatregel is niet de weg. Ze is onbarmhartig ten opzichte van LVB-jongeren, onverstandig omdat ze zal leiden tot meer overlast, criminaliteit en agressief gedrag van LVB'ers waar de maatschappij niet op zit te wachten, en onvoordelig, omdat het geld dat wordt uitgespaard op zorg moet worden bijgelegd bij de begroting van politie en justitie.


Red.:   Het voorstel tot bezuinigingen op de zorg voor debielen is glasheldere vorm van cognitieve psychopathie.
    Een tweede voorbeeld - ook weer met de analyse ingebouwd: :


Uit: De Volkskrant, 21-03-2013, ingezonden brief van Richard van der Weide, advocaat, Amsterdam

'Kaalslag in rechtsbescherming dreigt'

Opnieuw zijn er plannen van staatssecretaris Teeven om de gesubsidieerde rechtsbijstand met 100 miljoen te korten (Ten eerste, 16 maart). Na eerdere ingrijpende bezuinigingen bij de rechterlijke macht is nu de sociale advocatuur aan de beurt. Hoge eigen bijdragen voor cliënten waren er al.
    In de huidige voorstellen wordt zelfs gesproken over het door de cliënt geheel zelf bekostigen van de advocaat. Voor grote groepen onvermogende burgers zal dit betekenen dat de toegang tot het recht wordt afgesneden. In een samenleving met een steeds bedilzuchtiger overheid is dit een zorgelijke ontwikkeling.
    Voor het strafrecht zijn de plannen zelfs desastreus te noemen en in strijd met rechtstatelijke waarden: een overheid die haar burgers opsluit, vervolgt en bestraft, maar niet voorziet in adequate en toegankelijke rechtsbijstand. ...
    Als de laatste voorstellen van Teeven worden geïmplementeerd, zal dit leiden tot een kaalslag in de rechtsbescherming en verdere aantasting van de rechtstaat. Nooddruftige burgers zullen verstoken blijven van rechtsbescherming in hun conflict met de overheid. En de ervaring leert dat juist die burgers de bescherming van het recht tegen inmenging door diezelfde overheid het hardst nodig hebben.


Red.:   Hier wordt een aanslag gepleegd op één van de principes van de rechtsstaat: gelijk recht voor iedereen. Psychopater kan het nauwelijks.
    Maar het is wel mogelijk: het algemene rechtse crisisbeleid:


Uit: De Volkskrant, 03-04-2013, van verslaggeefster Ellen de Visser

Crisis treft gezondheid burger

De eerste effecten van de economische crisis op de gezondheid van Europeanen worden merkbaar. Het aantal zelfdodingen stijgt, infectieziekten verspreiden zich sneller en er is sprake van een forse toename van psychische problemen. Dat concluderen Europese onderzoekers deze week in The Lancet.
    De afgelopen jaren is flink bezuinigd op de gezondheidszorg om de recessie het hoofd te bieden. ...
    Het onderzoek, waaraan hij meewerkte, zet de belangrijkste op een rijtje. Vooral de landen waar de recessie hard heeft toegeslagen, kampen met de gevolgen. Zo is het aantal Spanjaarden met psychische problemen fors gegroeid. Portugal rapporteert een stijging van het aantal sterfgevallen onder ouderen in de wintermaanden, mogelijk doordat ze niet genoeg geld hebben om hun huis te verwarmen.
    In Griekenland zijn medicijnen niet meer verkrijgbaar doordat de overheid kortingen heeft bedongen bij farmaceuten, die daardoor lucratievere markten hebben opgezocht. Mackenbach vertelt dat in Griekenland malaria weer is opgedoken. ...


Red.:   En in de zuidelijke landen is er een stijgend aantal zelfmoorden ten gevolge van de crisis. Allemaal het gevolg van het beleid om de gevolgen van crisis, veroorzaakt door machinaties in de top van de maatschappij, niet af te wentelen op die top. Maar op de onderste lagen. Met doden tot gevolg. Pure cognitieve psychopathie.
   Wie wil weten hoe dit soort psychopathie eruit ziet als het praat, kijk dan naar deze uitzending van Nieuwsuur uitleg of detail (23-02-2012), met een gesprek tussen de leiding van het VUmc en presentator Mariëlle  Tweebeeke, waarin door die VUmc leiding achter elkaar keihard wordt gelogen, onder andere dat het opnemen van tv-beelden van patiënten geen schending van hun privacy is.
    Een briefschrijver is behulpzaam bij het kwalificeren van het algemene beleid achter de meeste van deze maatregelen:


De Volkskrant, 19-04-2013, ingezonden brief van D. Rijkels, Wassenaar

'Monster' Thatcher

Het overlijden van Margaret Thatcher heeft in het Verenigd Koninkrijk en in enkele Europese landen bij sommige linkse intellectuelen geleid tot demonstratieve feestvreugde en spandoeken met The bitch is dead en het liedje The witch is dead.    ...


Red.:   Heerlijk, die eenzijdige blik: de demonstratieve feestvreugde en de spandoeken met The witch is dead kwamen uitsluitend en alleen van de laagbetaalde en armoedige bevolking. Bij de intellectuelen, van rechts tot links, was er weinig anders dan bewondering tot "ze moest wel" te horen. Met een doodenkel geluid van kritiek. Maar zelfs dat enkele geluid van kritiek is al teveel voor de gelovige aanhangers uit Wassenaar. Doe ons daarmee behulpzaam gaat zijn:

  Waar waren de creatieve uitingen van blijdschap van deze hoeders van progressieve waarden bij het overlijden van Pol Pot van de Rode Khmer of van Erich Honecker uit de DDR? Kennelijk waren volgens deze blijde denkers de ideologieën en regimes van deze coryfeeën minder verwerpelijk dan het Thatcherisme en behoefde men niet uitgelaten te demonstreren toen de wereld was verlost van deze monsters.

Natuurlijk was er universele veroordeling van zoel Erich Honecker als Pol Pot tijdens leven en dood, door alle, in dit geval mag je dat wel zeggen: alle intellectuelen. De creatieve uitingen met betrekking tot zowel Erich Honecker als Pol Pot waren beperkt tot de meest sterke afkeuring. Het is het onderbewuste van de briefschrijver uit wassenaar die link legt met Margaret Thatcher: zij is ideologisch gewoon natuurlijk van precies hetzelfde kaliber als Erich Honecker zowel als Pol Pot. En wie ook maar enigszins benul heeft van sociologie en geschiedenis, weet dat het andersom ligt: het is de ideologie en daden van mensen als Margaret Thatcher die mensen als Erich Honecker en uiteindelijk ook Pol Pot voortbrengt. Uiteindelijk komen de door Thatcher en consorten onderdrukte en uitgebuite meerderheid in opstand, en omdat dat altijd lang duurt, ver voor bij het punt waar de correctie eigenlijk zou moeten plaatsvinden, gaat het altijd heftig. Pol Pot is het kind van Margaret Thatcher. Net als hij het kind is van deze briefschrijver. Uit Wassenaar. Thatcher en consorten zijn cognitieve psychopaten.
    Een redelijk bekende binnenlandse cognitieve psychopaat met een aanzienlijk invloed is langdurig chef-economie van de Volkskrant Frank Kalshoven uitleg of detail - mede onder zijn invloed is de Volkskrant vrijwel 100 procent neoliberaal geworden. Deze heeft zich al snel in deze verzameling gespeeld:


Uit: De Volkskrant, 20-04-2013, column door Frank Kalshoven, directeur van De Argumentenfabriek

Nee, geen uitvoering door sociale partners

Naast het uitstel van hervormingen op de arbeidsmarkt bevat het sociaal akkoord dat werkgevers en werknemers ...
    Na lang nadenken heb ik hierin één positief punt kunnen ontdekken: zo'n SER-advies over werknemersverzekeringen kan een fundamenteel debat op gang brengen over arbeidsmarkt, onderwijs en sociale zekerheid, uitmondend in een beter Nederland. Voorwaarde hiervoor is dat ook andere partijen dan de SER - waarin dezelfde werkgevers- en werknemersclubs zitten die het sociaal akkoord sloten - een bijdrage aan dit debat mogen leveren. Er zullen voor een goed gesprek toch ook mensen een andere dan de corporatistische kant op moeten denken.    ...


Red.:   Corporatisme is een samentrekking van co-operatisme, oftewel: de opvatting dat mensen met elkaar samenwerken. Dit staat in tegenstelling tot "Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke", "Het recht van de sterkste", en "Winner takes all" waar Frank Kalshoven voor staat. Ook wel afgekort als het neoliberalisme. Frank Kalshoven is een fervent aanhanger van de Dode Heks.


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .