Sociologische begrippen: uiterlijk, groepen, Turken

Het verbod op het verband tussen uiterlijk en het "karakter" van sociologische groepen is een nog veel groter taboe dan dat op het verband tussen uiterlijk en karakter van individuen . Toch is het bij sociologische processen veel makkelijker aan te tonen dat dit verband er is, omdat je bij groepen automatisch uitmiddelt over een aantal individuele afwijkingen - bij het kijken naar een groep zie je automatisch het patroon.

Om dit verschijnsel te demonstreren, is het het beste om niet bekenden te nemen of een groep waar je te direct bij betrokken bent. En anderzijds zijn te grote verschillen ook niet behulpzaam: dat Chinezen niet op Nederlanders lijken, is een open deur.

Het voorbeeld dat al een tijdje bijgehouden werd door de redactie en uiteindelijk door externen werd uitgevoerd, is dat van de Turkse Nederlanders. Dat die niet op Nederlanders lijken, is ook een open deur (BNR.nl, 30-10-2011, door BNR Webredactie):
 

Politie grijpt in tussen Koerden en Turken


Eerder op de dag hielden ongeveer 500 Turken op het Malieveld in Den Haag een pro-Turkse manifestatie, die rustig verliep. ...


Overduidelijk geen Nederlanders, en voor de meeste Nederlanders ook overduidelijk Turken. Voor de volledigheid hier een plaatje als resultaat van een internet-zoektocht naar "Nederlanders":

Meer Nederlanders hier uitleg of detail .
    Eigenlijk is het punt dus al bewezen voor in ieder geval een aantal sociologische kenmerken en factoren: sociologische groepen verschillen in uiterlijk. Waarop het weerwoord zou kunnen luiden: "Ja, maar dit betreft alleen zaken die met etnie en dergelijke te maken hebben". Ook inmiddels door anderen verzameld is de weerlegging daarvan - de bron is Wikipedia uitleg of detail (opgeslagen 15-09-2012), waarbij zo veel mogelijk de vormgeving van Wikipedia is gehandhaafd:
 

Turken in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Turken vormen de op een na grootste bevolkingsgroep van Nederland met zo'n 400.000 tot 500.000 mensen. De Turkse gemeenschap heeft zich in Nederland en België vanaf de jaren 60 ontwikkeld vanuit het gastarbeiderprogramma, vergelijkbaar met omringende landen. Hoewel het gastarbeiderprogramma al vroeg in de jaren 70 werd stopgezet bleef de Turkse bevolking toenemen door de slechte economische situatie in het thuisland en het gezinsherenigingsbeleid. ...
...

Bekende Turken in Nederland

Vanaf de jaren 80 komen Turkse Nederlanders steeds vaker landelijk in de publiciteit. In eerste instantie betreft het voornamelijk schrijvers en topsporters, later ook politici, televisiepresentatoren, regisseurs en muziekanten. ....

Albayrak
Nebahat Albayrak
Kaya
Fatma Koşer Kaya
Coruz
Coşkun Çörüz
Bozkurt
Emine Bozkurt
       
Dervis
Kemal Dervis
Gokhan
Gokhan Saki
Tuncluer
Esmeral Tunçluer
Yilderim
Murat Yildirim
       
Ozdemir
Şenay Özdemir
Akkoyun
Deniz Akkoyun
Tazim
Gamze Tazim
Umar
Ebru Umar

Het lijkt wel de omgekeerde wereld: tussen de Turken uit Wikipedia en de Turken van de demonstratie is het zoeken naar de overeenkomsten. Je moet echt erg goed gaan kijken, om die te zien. Het lijken echt wel andere groepen.
    En sociologisch gezien zijn ze dat natuurlijk ook. De groep demonstrerende Turken zijn Turken met nationalistische opvattingen. Echte Turken uitleg of detail . Gewone Turken. De Turken van de Wikipedia-pagina zijn geslaagde Turken. Dat wil zeggen: in Nederland geslaagde Turken. Turken die mee kunnen komen in de bovenste regionen van een ontwikkelde maatschappij. Turken uit de top van hun cultuur. Het is nauwelijks overdreven om te stellen dat de geslaagde Turken meer op Nederlanders lijken dan op de gewone Turken - want dat de Turken uit het eerste plaatje de gewone Turken zijn en niet die van Wikipedia, wordt hieronder ten overvloede nog bewezen.
    Een sterker bewijs dat uiterlijk iets zegt over sociologische groepen kan nauwelijks worden geleverd. Ook deze stelling is bewezen.
    Hier ten bewijze dat de eerste Turken de gewone Turken zijn, nog meer resultaten van de internet-zoekactie "Turkse Nederlanders":
Bijeenkomst  in Capelle aan de IJssel
 
Demonstatie in Den Haag
 
Demonstratie in Deventer

Uit deze beelden wordt ook nog één ding glashelder: deze mensen hebben niets meer met Nederland te maken dan de manier waarop hun portemonnee wordt gevuld en hen onderdak is gegeven.


Naar Sociologische krachten , of site home .

4 nov.2012