WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Informatievervorming: selectieve bronnen

28 nov.2010

Er zijn meerdere manieren om door middel van selectie de boodschap van nieuwsberichten te beïnvloeden en te vervormen. Naast gewone numerieke selectie, kan je binnen een enkel bericht ook selectief gebruik maken van bronnen. Bijvoorbeeld voor de "toelichting" bij het bericht. Hier enkele voorbeelden:


Uit: De Volkskrant, 27-11-2010, van verslaggeefster Mariken Smit

Zwitserse partij: criminele buitenlanders uitzetten

In Zwitserland rekent de ultraconservatieve Volkspartij SVP zondag op een klinkende overwinning bij het referendum over het uitzetten van criminele buitenlanders.

In een felle campagne heeft de grootste partij van Zwitserland posters van stal gehaald die drie jaar geleden door de Verenigde Naties als racistisch werden aangemerkt. De plakkaten laten aan duidelijkheid niets te wensen over: witte schapen schoppen een zwart schaap van de Zwitserse vlag af. Andere posters van de partijd dreigen: Ivan S., verkrachter - en binnenkort Zwitser?
   Als het aan de Zwitserse Volkspartij ligt worden alle buitenlanders die zich schuldig maken aan misdrijven het land uit gezet. Zij heeft daartoe een lijst opgesteld van misdaden. Daarbij gaat het om moord, seksueel geweld, roof, drugs- en mensenhandel, maar ook om vergrijpen waaraan geen geweld te pas komt, zoals misbruik van sociale voorzieningen. Ze zouden worden uitgezet nadat ze hun straf in een Zwitserse gevangenis hebben uitgezeten.   ...
    Critici van het referendum van zondag zeggen dat het voorstel tot rechtsongelijkheid leidt. 'Voor hetzelfde misdrijf wordt een Zwitser een keer gestraft en een buitenlander twee keer', zei Marcelo Kohen, hoogleraar internationaal recht in Genève tegen persbureau Associated Press.  ...


Red.:   Dit kennen we ook uit Nederland: hoogleraren internationaal recht (juristen) zijn fervente kosmopolieten en migratiefundamentalisten uitleg of detail . Dus pro-immigranten. Het citeren van deze ene hoogleraar is selectief en vervormend.

  Ivica Petrusic, vicepresident van de Zwitserse migrantenorganisatie Secondos Plus Schweiz, spreekt in een opiniestuk in de Neue Zürcher Zeitung van 'zondebokpolitiek'. 'Het motto is: Vandaag de criminelen eruit, morgen alle andere buitenlanders.'

Tweede aangehaalde bron: een immigranten-vertegenwoordiger. Met een onbewezen stelling: immigranten zijn zondebok. Wat alleen waar is als immigranten zich niet onderscheiden van Zwitsers. Uit Nederland weten we dat dit niet zo is. Ook in Zwitserland:
  Het belangrijkste argument van de SVP voor uitzetting luidt: de buitenlanders zijn in de misdaadcijfers oververtegenwoordigd. 60 procent van de moorden en 57 procent van de inbraken zouden vorig jaar door vreemdelingen zijn gepleegd.

Let hier op de "zouden"-truc: '... inbraken zouden vorig jaar ...' - die cijfers zijn wel zo, of ze zijn niet zo. In het laatste geval moeten er andere cijfers komen. In het eerste geval moet het bericht luiden: "60 procent van de moorden en 57 procent van de inbraken zijn vorig jaar door vreemdelingen zijn gepleegd." Uit dit soort manipulatie kan men de conclusie trekken dat ook alle andere aspecten van het bericht in zijn ongunstigst mogelijke manier moeten worden uitgelegd.
  Hoogleraar vergelijkende politicologie aan de universiteit van Zürich Hanspeter Kriesi meent dat de overige Zwitserse partijen 'tactische blunders' hebben begaan met het opstellen van een tegenvoorstel. 'Burgers moeten nu kiezen tussen een van de twee voorstellen of deze allebei afwijzen. Een linkse partij adviseert beide voorstellen af te wijzen. Het effect van dit puur door ideologie ingegeven advies is, dat de kans toeneemt dat het SVP-voorstel het haalt. Strategisch gezien een grote fout.'
    Kriesi zegt wel dat nog moet blijken of dit voorstel ook wet wordt. 'Dat kan nog jaren duren. Het verbod op het bouwen van een minaret is ook nog altijd niet in wetgeving omgezet.'

Ook hoogleraren politicologie (sociologie) kennen we uit Nederland: vrijwel allemaal fervente kosmopolieten en migratiefundamentalisten uitleg of detail .
    Uit de Koude Oorlog:


Uit: De Volkskrant, 05-03-2011, AP, Reuters

Chinees bewind trekt veel meer geld uit voor zijn legermacht

China verhoogt zijn defensiebegroting dit jaar met 12,7 procent tot omgerekend 65,7 miljard euro. Dit heeft parlementsvoorzitter, Li Zhaoxing vrijdag kort voor de jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongres gezegd. Volgens Li moet er 'passend' materieel worden aangeschaft en krijgen de 2,3 miljoen militairen van het Chinese Volksbevrijdingsleger salarisverhoging.
Li benadrukte dat de Chinese defensiepolitiek 'geen bedreiging' voor andere landen vormt. Volgens LI zijn de Chinese uitgaven voor landsverdediging bescheiden in vergelijking met andere mogendheden. Het defensiebudget zou slechts 6 procent van de totale begroting uitmaken en slechts 2 procent van het bruto binnenlands product.
    Maar volgens schattingen van de Amerikaanse regering liggen de feitelijke militaire uitgaven van China twee tot drie keer hoger dan officieel wordt aangegeven.   ...


Red.:   Natuurlijk wordt bij een soortgelijk bericht over de Amerikaanse defensie-uitgaven (op de eerste plaats en groter dan die van de vier of vijf volgende landen tezamen) niet een soortgelijk citaat uit Chinese bronnen gegeven ...
    Een Koude Oorlog-geval van een ander continent. Het feitelijke deel van het bericht;

 

Uit: De Volkskrant, 10-05-2011, door correspondent Allart Hoekzema

Cubaanse dissident sterft in cel na in elkaar slaan door politie

De Cubaanse dissident Juan Wilfredo Soto García is zondag in de stad Santa Clara overleden, drie dagen nadat de politie hem had opgepakt en mishandeld.
    Ongeveer tachtig personen woonden onder strenge politiebewaking de begrafenis van Soto García bij in Santa Clara, in het centrum van Cuba, 280 kilometer ten oosten van Havana. Onder hen prominente opposanten, zoals Guillermo Fariñas, die in 2010 door het Europarlement werd onderscheiden met de Sacharovprijs.
    Soto García werd in elkaar geslagen door politieagenten tijdens een protestactie vorige week donderdag in het Leoncio Vidal-park in Santa Clara, zo melden blogster Yoani Sánchez en andere Cubaanse dissidenten. De 46-jarige Soto García, die leed aan jicht, suikerziekte, hoge bloeddruk en nier- en hartaandoeningen, werd kort na zijn aanhouding vrijgelaten. Maar hij moest onmiddellijk worden opgenomen in het provinciale ziekenhuis Arnaldo Milian, waar hij zondagochtend overleed.


Red.:
   Hier zijn de geciteerde bronnen, per citaat voorzien van een "- " teken:

  -   Volgens dokters is de doodsoorzaak een alvleesklierontsteking.
-   ... tegenstanders van Cuba's communistische regering spreken van 'moord'.
-   ... Yoani Sánchez in een Twitter-bericht. Elizardo Sánchez, voorzitter van de illegale, maar gedoogde Cubaanse mensenrechtencommissie CCDHRN zei dat 'zonder enige twijfel' de politiemishandeling Soto García's overlijden heeft veroorzaakt.
-   'De dokters vertelden me dat Juan Wilfredo overleed op het moment dat ze hem wilden opereren', zei de dissident Guillermo Fariñas (48), die vorig jaar een hongerstaking van 135 dagen hield om de vrijlating van politieke gevangenen af te dwingen.
-   Lisset Zamora, mensenrechtenactiviste en medewerkster van Fariñas, zei zondag tijdens de begrafenis: 'Het gaat om een misdrijf, een ware moord. ...

Even tellen: één bron van de ene kant, en vier van de andere. Maar de andere kant is onze kant, de kant van het graaikapitalisme, dus dit is vast wel "evenwichtige berichtgeving".
   We zien het verschijnsel natuurlijk ook in het integratiedebat:


Uit: De Volkskrant, 03-06-2011, door Peter Giesen

Analyse | Het slotwoord van Geert Wilders voor het gerechtshof

Wilders haalt De Witt uit context

Tussentitel:  Ik wandel in een lange traditie die ik wil eren
                   Ik plaats mijn leven in de waagschaal voor de verdediging van de vrijheid
                   Ik sprak, ik spreek en ik zal blijven spreken


In zijn slotwoord voor het gerechtshof in Amsterdam vergeleek Geert Wilders zichzelf met groten uit de vaderlandse geschiedenis, zoals Johan de Witt en Johan van Oldenbarnevelt. Zij moesten hun strijd voor de vrijheid met de dood bekopen. In hun geest zal Wilders doorgaan, ook al loopt hij permanent gevaar. Deze vergelijking is retorisch sterk, maar historisch onjuist, zeggen deskundigen.   ...


Red.:    Er zijn ongetwijfeld ook deskundigen te vinden die de overeenkomsten tussen de historische gevallen en het actuele kunnen laten zien. Maar die worden niet aangezocht door de journalist geworden historicus en fervent multiculturalist Peter Giesen uitleg of detail .
    Het is 20102 en er is burgeroorlog in Syrië. het westen heeft de kant gekozen van de soennieten, de kant die anders de terroristen zou zijn genoemd. En z'n beetje alle retorische trucs en vormen van vervorming zijn langsgekomen. Hier selectieve bronnen:


Uit: De Volkskrant, 19-10-2012,van correspondent Remco Andersen

Actiegroep spreekt van systematische ontvoeringscampagne

Regime Syrië liet minstens 28.000 mensen verdwijnen


Zeker 28.000 mensen zijn verdwenen tijdens een systematische ontvoeringscampagne van het Syrische regime, gericht op intimidatie van de bevolking en het uitschakelen van opponenten. Dat zegt de actiegroep Avaaz op basis van informatie van mensenrechtenorganisaties en oppositiegroepen in Syrië. Volgens de gerespecteerde Syrische mensenrechtenorganisatie Sawasiya gaat het zelfs om 80.000 vermisten.   ...


Red.:   Let ook op dat "gerespecteerde". Dat betekent dat ze voor 90 procent liegen in plaats van de 100 procent van de oppositiegroepen. 


Naar Vrijheid van meningsuiting , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of  site home .